Συνταγματάρχης παρασημοφορημένος από τον Πούτιν νεκρός σε ενέδρα στο Κίεβο: Τι λένε οι Ουκρανοί [βίντεο]

Ουκρανοί πολιτοφύλακες εκπαιδεύονται στη χρήση φορητών πυραυλικών εκτοξευτήρων στην περιοχή του Κιέβου epa09812881 EPA/ROMAN PILIPEY




Η μάχη για το Κίεβο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τα ρωσικά τανκ προωθούνται σε απόσταση λίγων μόλις μιλίων από τα περίχωρα της πόλης, είπαν αναλυτές και μάρτυρες.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο των CHRIS PLEASANCE και JACK WRIGHT στην DailyMail Αν και οι αρχικές επιθέσεις στα δυτικά και ανατολικά της πρωτεύουσας αποκρούστηκαν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις την Τετάρτη στο Κίεβο – μια μέσω της πολιορκημένης δυτικής πόλης Irpin και μια άλλη μέσω της ανατολικής συνοικίας Brovary. Βίντεο δείχνει πώς μια ίλη ρωσικών τανκς και τεθωρακισμένων βομβαρδίστηκε με πυροβολικό σε μια καταστροφική ενέδρα και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

 

Ο συνταγματάρχης Αντρέι Ζαχάρωφ, διοικητής του συντάγματος αρμάτων μάχης, σκοτώθηκε σε αυτή την ενέδρα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ίλη υπέστη μεγάλες απώλειες, με ένα άρμα μάχης και ένα τεθωρακισμένο όχημα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Πρόκειται για τον τρίτο Ρώσο διοικητή που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, μετά τον θάνατο δύο στρατηγών. Στον συνταγματάρχη Ζαχάρωφ είχε απονεμηθεί το παράσημο ανδρείας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2016.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν επίσης να σταματήσουν την επίθεση στο Ίρπιν και αντεπιτέθηκαν το πρωί της Πέμπτης με τις μάχες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε κοντά στο Κίεβο», είπε. «Δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες». Οι μάχες αναφέρθηκαν επίσης στα νοτιοδυτικά του Κιέβου, καθώς οι άνδρες του Πούτιν συνέχισαν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την πόλη.

Σημαίνει ότι η ρωσική αποστολή για επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, είπαν αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Μεταξύ των οχημάτων που θεάθηκαν να κατευθύνονται προς το Κίεβο πριν πέσουν στην ουκρανική ενέδρα ήταν και ένας εκτοξευτής πυραύλων που φέρει θερμοβαρικές κεφαλές – βλήματα που απορροφούν οξυγόνο από τον αέρα και συνθλίβουν τους πνεύμονες των θυμάτων.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko δήλωσε σήμερα ότι η πόλη έχει μετατραπεί σε φρούριο πριν από τη ρωσική επίθεση, με περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους – τους μισούς κατοίκους της περιοχής του μετρό της πρωτεύουσας – να το έχουν εγκαταλείψει.

«Κάθε δρόμος, κάθε σπίτι οχυρώνεται, η εδαφική άμυνα ενώνεται. Ακόμη και άνθρωποι που στη ζωή τους δεν σκόπευαν ποτέ να αλλάξουν ρούχα, τώρα είναι ντυμένοι με πολυβόλα στα χέρια», είπε σε τηλεοπτικό σχόλιό του.

Τα στρατεύματα προειδοποιούσαν επίσης τους πολίτες να μην ξεφύγουν από τα περίχωρα της πόλης, επειδή ρωσικά οχήματα είχαν εντοπιστεί μόλις λίγα μίλια μακριά. Εάν οι άνδρες του Πούτιν μπορέσουν να περικυκλώσουν το Κίεβο, αναμένεται να το βομβαρδίσουν όπως έκαναν με άλλες πόλεις όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Τσερνίχιβ.

Το Κίεβο εκτιμά ότι η Ρωσία έχασε περίπου 12.000 στρατιώτες στις μάχες, μαζί με 335 τανκς, 1.100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 500 οχήματα, 81 ελικόπτερα και 49 αεροπλάνα. Η Μόσχα έχει παραδεχτεί ότι υπέστη απώλειες, αλλά δεν έχει δώσει ακριβή αριθμό.

Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από την Ουκρανία για απώλειες που υπέστη ο στρατός της. Η Ρωσία λέει ότι έχει καταστρέψει περισσότερες από 2.900 εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας έχει πάρει τον έλεγχο μιας σειράς γειτονιών στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Αδιέξοδο στην Αττάλεια: Χωρίς συμφωνία η πρώτη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: