Μετάλλαξη πολιτικών: Πως η Δεξιά και η Αριστερά συνεργάζονται υπόγεια…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και η ανάγκη των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να αυξήσουν τα ποσοστά τους, αναγκάζει τους ηγέτες και τα στελέχη τους να έρχονται πιο κοντά και να συνεργάζονται υπόγεια σε ένα πολιτικό παιγνίδι, που είναι ολοφάνερα σικέ, αλλά και βρόμικο.

Ο βασικός στόχος είναι τα δύο αυτά κόμματα, που έχουν αποδεδειγμένα δωροδοκηθεί από την εταιρεία Focus, να φτάσουν σε ένα νούμερο πάνω από το 65%, που θα χρησιμοποιηθεί μετεκλογικά και ενόψει του δημοψηφίσματος για το κλείσιμο του Κυπριακού, με τρόπο που θα στέλνει το μήνυμα ότι το κοινό ποσοστό αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού επιθυμεί την (όποια) λύση προωθείται από το Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες και υποστηρίζεται από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Μέχρι τις εκλογές θα δούμε πολιτικούς να μεταλλάσσονται και θα ληφθούν αποφάσεις έντονα ψηφοθηρικές ώστε να επηρεαστεί ο λαός και να υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα και τους -συνεταίρους του στο Κυπριακό- «συντρόφους» του ΑΚΕΛ. Μεταξύ του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του κ. Άντρου Κυπριανού υπάρχει προ καιρού η άτυπη συμφωνία ότι εξυπηρετεί και βοηθά ο ένας τον άλλο -και οι δύο μαζί τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη- για να επιβληθεί στον λαό ένα σχέδιο, το οποίο -για πολλούς- σημαίνει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία ενός ερμαφρόδιτου κράτους που θα ελέγχεται από την Τουρκία. Στο μεταξύ, και λόγω των εκλογών, θα ακούμε την ίδια… κασέτα: Οι ΑΚΕΛικοί θα βρίζουν τους πραξικοπηματίες Συναγερμικούς και οι Συναγερμικοί τους κόκκινους κομμουνιστές, που στην πραγματικότητα είναι ροζ. Και αναφέρω την ενοχλητική αυτή λέξη με την έννοια ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους «ορίτζιναλ» του ΚΚΕ, γι’ αυτό και οι δεσμοί μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ανύπαρκτοι.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία εντελώς σικέ συνδιαλλαγή, που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες και αναπτύχθηκε περισσότερο, με τον παμπόνηρο Πάφιο αρχηγό του ΔΗΣΥ να υπαινίσσεται ότι έχει στο τσεπάκι του τους αντιπάλους του. Αυτό πρέπει να το κοιτάξει ο κ. Κυπριανού, πριν το αποστείλουν ως γεγονός οι γνωστές πρεσβείες στα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους. Εκτός και εάν δεν τον ενοχλεί να παρουσιάζεται ως ουραγός των Δεξιών της Κύπρου, τους οποίους πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες.

Εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων, τους σχεδιασμούς τους ολοκλήρωσαν και οι μηχανισμοί του Προεδρικού Μεγάρου. Οι μόνοι που κοιμούνται είναι οι αποτελούντες το απορριπτικό μέτωπο. Αντί να ενωθούν τώρα που κινδυνεύει η πατρίδα, τώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ενώπιον του κινδύνου εξαφάνισής της, παρουσιάζουν μία εικόνα διάλυσης, και ενώ γνωρίζουν πως οι βουλευτικές αποτελούν το μεγαλύτερο τεστ πριν από το δημοψήφισμα.

Οι σχεδιασμοί του Προεδρικού άρχισαν να υλοποιούνται. Πρώτη ενέργεια είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας και ενώ το νησί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και οι Τούρκοι κατέχουν παράνομα το 40% σχεδόν του εδάφους της Κύπρου. Η κίνηση είναι καθαρά προεκλογική πράξη και θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μόνο που ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν θα υλοποιηθεί. Είναι μία υπόσχεση. Πόσες υποσχέσεις έχουν δώσει οι πολιτικοί; Χάσαμε τον λογαριασμό. Πόσες υλοποίησαν; Ελάχιστες.

Θυμάμαι ότι πριν επιστρέψει στο νησί από τη Νέα Υόρκη, μετά την περιπέτεια της υγείας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε σε μένα και στον Πανίκο Παναγιώτου ότι πρώτο του μέλημα θα ήταν η πάταξη της διαφθοράς. Θα άνοιγε τις φυλακές και θα τους έκλεινε όλους μέσα. Δυστυχώς είναι όλοι έξω. Όσοι πόνεσαν τον λαό, όσοι ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας, απολαμβάνουν την ελευθερία τους και μας βγάζουν και τη γλώσσα περιπαίζοντάς μας… Ήταν μεγάλο φάουλ του κ. Αναστασιάδη και εκφράζω την απογοήτευσή μου και δημόσια.

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι προεκλογικό δώρο στον ΔΗΣΥ και αν προσέξατε την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι ήταν δική του ιδέα (και υπονοεί πως του την έκλεψε ο Αναστασιάδης). Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε; Εθνικές «κορώνες» για να συγκρατηθούν οι λεγόμενες «εθνικόφρονες» δυνάμεις. Αυτοί είναι και τα «καλύτερα αρνιά». Στο κόμμα δεν τους θέλουν διότι χαλάει η εικόνα του ΔΗΣΥ, αλλά βρίσκουν πάντα τρόπο να τους κλέβουν τις ψήφους… Επίσης θα παρουσιαστεί μία εικόνα στον λαό της αντίστασης σε «κακή» λύση. Θα είναι ψεύτικη.

Μετά τις εκλογές, θα φουλάρουν τις μηχανές και θα οδηγήσουν τον άμοιρο λαό σε δημοψήφισμα, του οποίου θα προηγηθούν απίστευτες πιέσεις – άλλοι τις λένε εκβιασμούς και απειλές. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε, με την ελπίδα ότι θα διαψευστώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αρνηθεί τη λύση που θα του επιβάλουν και η οποία θα αποτελεί ταφόπετρα για τους Έλληνες της Κύπρου…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα. Έχει «χαλάσει» ο Γιαννάκης, όπως μου είπε ένας συνοδοιπόρος του στην «εθνικόφρονη δεξιά», υπονοώντας ότι οι θέσεις του άλλαξαν. Βεβαίως, θα τον θεωρώ πάντα έναν έντιμο πολιτικό, με τον οποίο διαφωνώ στο εθνικό θέμα κάθετα και οριζόντια. Τολμώ να υποστηρίξω ότι οι θέσεις του είναι επικίνδυνες. Είναι πιο προχωρημένες και από αυτές του κ. Αναστασιάδη και από αυτές του ΑΚΕΛ. Στο θέμα της Ρωσίας έπεσαν οι πάντες να τον φάνε. Η θέση του, αν μιλούσε ως Κασουλίδης, δεν θα προκαλούσε. Αλλά μίλησε ως υπουργός των Εξωτερικών. Δεν έχω διαφορετική γνώμη για τους λόγους που αποφάσισε η Ρωσία να κτυπήσει την Τουρκία για το Κυπριακό. Αλλά είναι άλλο να την εκφράζει ένας δημοσιογράφος ή ένας πολίτης, και άλλο ο υπουργός των Εξωτερικών, ο οποίος, όποτε βλέπει τα δύσκολα, τηλεφωνεί στον πρέσβη της Ρωσίας…

http://WWW.PHILENEWS.COM, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: