Μεθ’ ορμής ακαθέκτου: Ασκήσεις-απάντηση της Αθήνας στις διαρκείς προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας

File photo: Βολή από Πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια άσκησης νότια της Κρήτης. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

«Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» αρχίζει η εβδομάδα, με το Πολεμικό Ναυτικό γι’ ακόμη μια φορά να ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει την γαλανόλευκη απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αρχιπέλαγος.

Θα “απλωθεί” έτσι ένα πλέγμα ασφαλείας που είναι απαραίτητο να αισθάνονται οι ακρίτες των νησιών, απαραίτητο επίσης για να ασκηθούν τα πληρώματα του στόλου  με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, αλλά και να σταλεί το απαιτούμενο μήνυμα στην Τουρκία.

Ασκήσεις γνωστές για τα πληρώματα των μονάδων του στόλου κατά τις οποίες όμως εξετάζουν κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, ενώ  παράλληλα έχει προστεθεί στον προγραμματισμό η αντιμετώπιση των νέων απειλών που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το ναυτικό εν πλω.

Η ηγεσία του Ναυτικού Επιτελείου, αλλά και του στόλου, έχουν δώσει κατευθύνσεις ώστε να υπάρχει αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσω των ασκήσεων που βρίσκονται στον ετήσιο προγραμματισμό του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα τα δυο Επιτελεία έχουν ήδη σχεδιάσει εδώ και καιρό κι άλλες πιο σύνθετες.

  • Αυτό, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές,  ήταν μια εντολή της ηγεσίας προς τα στελέχη και τα πληρώματα των μονάδων του στόλου από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους.

Οι ίδιες πηγές πηγές επισημαίνουν ότι ακόμη και σε δύσκολες για το ΠΝ περιόδους, εκπτώσεις στην εκπαίδευση και τον ετήσιο προγραμματισμό δεν έγιναν –  γεγονός που αποδεικνύει και προς τους Συμμάχους ότι μπορεί μεν να διαθέτουμε παλαιότερα πλοία, αλλά τα έμπειρα στελέχη του ναυτικού με πολλή προσπάθεια διατηρούν ιδιαίτερα αξιόμαχες αυτές τις μονάδες.

Και οι ασκήσεις αυτές, που με τον δικό τους τρόπο εκπέμπουν μηνύματα αποτροπής, εγρήγορσης και ισχύος, συμπίπτουν- θα έλεγε κανείς- ημερολογιακά, με όλη εκείνη την περίοδο επιθετικής ρητορικής που είχε αναπτύξει η Άγκυρα πριν το ξέσπασμα της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020.

  • Η καθημερινή κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, δυο χρόνια μετά τον θερμό χειμώνα στον Έβρο και το «καυτό» καλοκαίρι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνει πλέον την ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας των νησιών στο Αν. Αιγαίο η οποία συνοδεύεται με προκλητικές ενέργειες στο πεδίο.

Μάλιστα δεν πέρασαν πολλά εικοσιτετράωρα από την ημέρα που η Τουρκία αποφάσισε να εμφανίσει ξανά, μαζικά 22 μαχητικά αεροσκάφη της στον ουρανό του Αρχιπελάγους, τα οποία μαζί με άλλα πτητικά μέσα, ανάμεσά τους και Μη Επανδρωμένα, κατέγραψαν 47 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ενώ εκείνη την ημέρα έγιναν και επτά αερομαχίες.

Και UCAV στο FIR Αθηνών…

Αλλά οι προθέσεις της Τουρκίας, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών που θα γίνουν στην Αθήνα και πάλι φάνηκαν έστω κι αν η έντασή τους θεωρείται «μειωμένη».

  • Το Σάββατο το FIR Αθηνών και πάλι παραβιάστηκε τρεις φορές και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος μια από τρεις τύπους τουρκικών UAV’s.

Αρχικά το ΑΝΚΑ του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ακολούθησε το γνωστό Μπαϊρακτάρ ενώ για δεύτερη φορά στον Ελληνικό ουρανό έκανε την εμφάνισή του το υπό δοκιμή Ακσουνγκούρ, το μεγαλύτερο έως τώρα Μη Επανδρωμένο που έχει κατασκευάσει η Τουρκία και που μπορεί να φέρει- εκτός των καμερών παρακολούθησης και των λέιζερ στοχοποίησης- και οπλισμό.

Το Ακσουνγκούρ είναι αυτό που μπορεί να φέρει όπλα βάρους 800 κιλών, μέχρι και δοκιμασμένους πυραύλους που ήδη η Τουρκία χρησιμοποιεί στα επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτει.

 

Παρεμβάσεις μηχανικών και μαχίμων του ΠΝ στο «χτίσιμο» των Belh@rra: Δέκα στελέχη στο Λοριάν με όπλο την τεχνογνωσία

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: