Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




H μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων στην Άσσια, η νέα συνάντηση των ηγετών, οι προσφορές για το λιμάνι Λεμεσού, οι κινητοποιήσεις των μαθητών, οι πληροφορίες για ανασχηματισμό καθώς και οι συνεχιζόμενες διεργασίες για τις βουλευτικές.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Επιτέλους! Μείωση θητείας σε 14 μήνες” γράφει ότι η απόφαση του Υπουργικού έχει άμεση ισχύ και ότι θα προσληφθούν 3,000 επαγγελματίες οπλίτες. Αλλού αναφέρει ότι οι ηγέτες θα επιδιώξουν μείωση αποκλίσεων και ότι ο Αϊντα καλεί τους δύο να προχωρήσουν πιο γρήγορα στις συνομιλίες. Επίσης η “Α” αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά ζήτησε εκσκαφές εντός 10 ημερών στην περιοχή όπου πιστεύεται πως μετακινήθηκαν οστά Ε/κ αγνοουμένων.

“Η θητεία…παρά πόδα” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που αναφέρει ότι η αντιπολίτευση βλέπει προεκλογικές σκοπιμότητες, ωστόσο χαιρετίζει την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σε άλλο ρεπορτάζ αποκαλύπτει το 14σελιδο έγγραφο που παρουσίασε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην Επ. Θεσμών για τα όσα πέτυχε στην Κεντρική Τράπεζα. Επίσης η “Σ” προβάλλει τις δηλώσεις Χούρικαν ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν χρειάζεται άντληση κεφαλαίων.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Απρόσμενο δώρο για θητεία” και αναφέρει ότι η Κυβέρνηση κατέλαβε εξαπίνης τους πάντες με την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας και πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Αλλού γράφει πως φουντώνουν οι φημολογίες για ανασχηματισμό και πως θέμα ημερών πρέπει να θεωρείται το οριστικό ξεκαθάρισμα για τις ενδεχόμενες αλλαγές. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Φ” αναφέρει ότι οι Πρώτες Βοήθειες φορτώθηκαν τους ασθενείς λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Μείωση θητείας ή προεκλογικό πυροτέχνημα;” και αναφέρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΦ ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής εξέφρασε άγνοια. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε επίδειξη ασέβειας στη μαθητική κοινότητα από τους Κυβερνώντες με αφορμή τις τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας στις κινητοποιήσεις των μαθητών. Επίσης η “Χ” αναφέρεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το νάρκοτεστ.

“Μειώθηκε η στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που αναφέρεται σε ιστορική κίνηση του Υπουργικού για ένα θέμα που ταλάνιζε για χρόνια την κυπριακή κοινωνία. Αλλού αναφέρει ότι ανακοινώθηκαν επίσημα τα ονόματα των επιτυχόντων προσφοροδοτών για το λιμάνι Λεμεσού. Επίσης πρωτοσέλιδη αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την Τράπεζα Κύπρου και στις δηλώσεις Χούρικαν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο “Σε καταστολή η δημόσια υγεία” και αναφέρει ότι η μη εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί ανοικτή πληγή και ότι ο Υπ. Υγείας καταβάλλει προσπάθειες για μεταρρύθμιση και εξυγίανση. Αλλού προβάλλεται αφιέρωμα στον Γρηγόρη Αυξεντίου με αφορμή το μνημόσυνό του την Κυριακή στον Μαχαιρά. Επίσης ο “Α” προβάλλει το συνεχιζόμενο κουρδικό ζήτημα και γράφει ότι αποτελεί θηλιά στο λαιμό της Τουρκίας.

Η “Γνώμη” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Κρυπτο-Τασσικός Βουλευτής άλλου κόμματος δουλεύει για τον Νικόλα” και γράφει ότι `σε ρόλο μεσολαβητή προσπαθεί να πείσει τηλεοπτικό αστέρα να εγκαταλείψει την Ελένη Θεοχάρους και να κατέλθει στις βουλευτικές με το ΔΗΚΟ`. Αλλού προβάλλει τις διεργασίες για την Cyta και τα επόμενα βήματα στο πεδίο της αποκρατικοποίησης. Επίσης η “Γνώμη” προβάλλει τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως.

“Έπιασαν στον ύπνο το ΓΕΕΦ” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα το “Ποντίκι” που αναφέρει ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΦ δεν γνώριζε για τη μείωση της θητείας και το έμαθε από tweet του ΥΠΟΙΚ την ώρα του Υπουργικού. Αλλού αναφέρεται στις κατηγορίες για το περιουσιακό και τις πολύπλοκες διαδικασίες. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται στους προσφοροδότες για το λιμάνι Λεμεσού και τις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” με τίτλο “Τα δεινά των αποδήμων Βρετανών λόγω Brexit” γράφει ότι θα αλλάξει η ζωή για χιλιάδες Βρετανούς που ζουν στην Κύπρο αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στο προσφυγικό και τα συσσωρευμένα προβλήματα των χωρών που δέχονται μαζικές ροές προσφύγων. Επίσης αναφορά γίνεται στις προσφορές για το λιμάνι Λεμεσού που ανακοινώθηκαν χθες επίσημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: