“Κλάδο ελαίας” προς το Κρεμλίνο τείνει ο πρόεδρος Μακρόν την παραμονή της επίσκεψής του στη Μόσχα

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron speaks to the media upon his arrival in Tourcoing. EPA, YOAN VALAT




Αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον πρόεδρο τη Δευτέρα στη Μόσχα, εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με το Politico, (κείμενο Laura Kayali).

Αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι δυτικές χώρες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στο Κρεμλίνο.

Όπως επισημαίνεται, η στάση αυτή του Γάλλου προέδρου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς κάνει νύξεις για την ανάγκη περισσότερων παραχωρήσεων προς τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός διπλωματικού συμβιβασμού, θα προκαλέσει αναταραχή στις χώρες εκείνες που υποστηρίζουν μια πιο επιθετική γραμμή απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche πριν την αναχώρησή του στη Μόσχα, ο Macron όχι μόνο υποβάθμισε τους φόβους ότι η πραγματική στρατηγική φιλοδοξία του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) είναι να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά έτεινε έναν ‘κλάδο ελαίας’ προς τη Ρωσία λέγοντας ότι κατανοούσε την ανάγκη της Μόσχας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της για την ασφάλεια.

«Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα είναι πιθανό να αποτρέψουν [μια στρατιωτική επιχείρηση] από το να συμβεί. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης», ανέφερε στο JDD.

«Πάντα είχα έναν ουσιαστικό διάλογο με τον πρόεδρο Putin και ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε ιστορικές λύσεις», πρόσθεσε. Επισήμανε ακόμη ότι η κατάκτηση της Ουκρανίας δεν ήταν ο απώτερος στόχος του Putin:

«Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώξει να διαπραγματευτεί εγγυήσεις ασφαλείας.

«Η ασφάλεια και η κυριαρχία της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού κράτους δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβιβασμού, ενώ είναι επίσης θεμιτό για τη Ρωσία να θέτει το ζήτημα της δικής της ασφάλειας», εξήγησε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα επιτύχουμε μονομερείς κινήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης πριν χτίσουμε μηχανισμούς και αμοιβαίες χειρονομίες εμπιστοσύνης», υποστήριξε.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αδελφούς μας προτείνοντας μια νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την κυριαρχία και την ειρήνη τους. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στη Ρωσία και κατανόηση των σύγχρονων τραυμάτων αυτού του μεγάλου λαού και έθνους», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: Politico, Laura Kayali – Macron vows ‘de-escalation,’ but hints at concessions to Putin

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: