File photo Εντός των προσεχών ωρών οι προτάσεις του Μακρόν EPA/YOAN VALAT / POOL
Πιθανότητες νίκης 79% δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν (Macron) το περιοδικό Economist, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου στη Γαλλία, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο στατιστικό μοντέλο.
Σημειώνεται ότι το έγκυρο περιοδικό είχε προβλέψει πρόσφατα τις νίκες Τζο Μπάιντεν (Biden) και του Όλαφ Σολτς (Scholz) και αυτή τη στιγμή δίνει περισσότερες πιθανότητες στον Macron από ότι οι εταιρείες στοιχημάτων που βαθμολογούν τις πιθανότητές του σε περίπου 70%. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, το άνετο προβάδισμα του Macron στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου υποδηλώνει μόνο 8% πιθανότητες να βγει νοκ άουτ.
Ωστόσο, προειδοποιεί ο Economist, ακόμα κι αν οι γαλλικές εκλογές φαίνονται αυτή τη στιγμή να είναι μια σχεδόν τυπική διαδικασία, αυτό θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Για παράδειγμα, η συντηρητική υποψήφια Pécresse θα μπορούσε κάλλιστα να νικήσει τον Macron εάν μπορέσει να φτάσει στον δεύτερο γύρο, κάτι που σύμφωνα με τον Economist έχει μόνο 32% πιθανότητες να τα καταφέρει.
Εξηγώντας την ευνοϊκή πρόγνωση για τον Macron, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την επιτυχία του να συνδυάσει την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά στη Γαλλία, προσελκύοντας στην κυβέρνησή του πρώην Σοσιαλιστές και πρώην Ρεπουμπλικάνους.
Τα δύο πολιτικά άκρα είναι κατακερματισμένα, κάτι που επίσης τον βοηθά. Και ο πρόεδρος Macron έχει ωφεληθεί από την πανδημία, την οποία η κυβέρνησή του κατάφερε να διαχειριστεί αρκετά καλά προχωρώντας σε μια γιγαντιαία αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπισή της, σε μια περίοδο μάλιστα που ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του στην αγορά εργασίας μπορεί να είχαν προκαλέσει περισσότερες εντάσεις.
Χρησιμοποίησε επίσης την πανδημία ως δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις του στο συνταξιοδοτικό που μπορεί να τον είχαν βλάψει πολιτικά.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι αξίζει κανείς να παρακολουθήσει προσεκτικά αυτές τις εκλογές, καθώς ο Macron φιλοδοξεί να αναλάβει την ηγεσία της Ε.Ε. καλύπτοντας την θέση που έμεινε κενή μετά την αποχώρηση της Άγγελας Μέρκελ (Merkel).
O κ. Scholz δεν δείχνει πρόθυμος να αναλάβει αυτό το ρόλο, η Ιταλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, η Βρετανία είναι απούσα, με αποτέλεσμα η Γαλλία να διαθέτει αυτή τη στιγμή πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος από ότι είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει λοιπόν μεγάλη σημασία το ποιος θα κρατάει τα ηνία της Γαλλίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: Economist – The Economist’s election modelling should cheer Emmanuel Macron
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE