Financial Times: Η στάση του Ερντογάν στο ουκρανικό απειλεί να εκτροχιάσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan (L) attend a document signing ceremony before their joint briefing following their talks at the Mariinsky Palace in Kiev, Ukraine, 03 February 2022. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας επιχειρούν να αναδείξουν οι Financial Times, με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) και του Ζελένσκι (Zelenskyy) για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Ουκρανίας.

Το κείμενο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι: Laura Pitel και Roman Olearchyk

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Τούρκος ηγέτης, υπογράφοντας μια σειρά από συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο και την άμυνα με το Κίεβο, στις οποίες συγκαταλέγεται η κοινή παραγωγή στην Ουκρανία μη επανδρωμένων drones, δείχνει να αψηφά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας να μην εξοπλίσει περαιτέρω το Κίεβο.

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του «αγαπητό φίλο» και επανέλαβε την υποστήριξή του για την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και της Κριμαίας και την προσφορά του να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Όπως σημείωσε, η Τουρκία επιθυμεί «να αμβλύνει τις εντάσεις αντί να τροφοδοτήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση».

Από την πλευρά του ο Zelenskyy ευχαρίστησε τον Erdogan για την προσφορά μεσολάβησης:

«Σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία που θα επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή των UAV Baykar στην Ουκρανία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για νέες τεχνολογίες, νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας».

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην θεωρούμενη ως «σχοινοβασία» του Erdogan, ο οποίος εμφανίζεται να λαμβάνει πρωτοβουλίες για το ουκρανικό που προκαλούν την έντονη δυσφορία του μέχρι πρότινος στενού του εταίρου V. Putin.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η τουρκική υποστήριξη προς το Κίεβο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την Τουρκία, δεδομένης της οικονομικής της εξάρτησης από τη Ρωσία και του κινδύνου να χρησιμοποιήσει ο Putin το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, το εμπόριο και τη σύγκρουση στη Συρία ως πολιτικά όπλα κατά του Erdogan.

Παρά τις μέχρι τώρα καλές προσωπικές τους σχέσεις, οι δύο ηγέτες έχουν βρεθεί συχνά να ανταγωνίζονται αντί να συνεργάζονται, ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, παρατηρούν οι αρθρογράφοι. Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν συχνά ότι έχουν υποστηρίξει την αντίθετη πλευρά με τους Ρώσους σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Εξαιτίας της ποικιλόμορφης εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία, δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν μάλλον απίθανο η πρώτη να ταχθεί υπέρ των κυρώσεων κατά της δεύτερης εάν πραγματοποιηθεί εισβολή.

Αλλά η πραγματική πρόκληση για την Άγκυρα, συμπληρώνουν οι αρθρογράφοι, θα ήταν τι να κάνει εάν το ΝΑΤΟ καλούσε την Τουρκία να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη.

«Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, εάν το ΝΑΤΟ θέλει να χρησιμοποιήσει τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να υποστηρίξει θαλάσσιες ή αεροπορικές επιχειρήσεις;» διερωτώνται δυτικοί αξιωματούχοι. «Αυτό θα τους έφερνε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση», εκτιμούν.

ΠΗΓΗ: Financial Times – Erdogan seals pact with Ukraine over trade and drones

Πόση αλήθεια έχει το δημοσίευμα ότι κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: