Οι αλχημείες Ερντογάν εκτόξευσαν στο 50% τον ετήσιο πληθωρισμό: Τούρκοι οικονομολόγοι μιλάνε για πραγματικό 114%!

FILE PHOTO Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA ark




Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σήμερα σε ρεκόρ 20ετίας κλείνοντας στο 48,6%, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν και παρά τις πολύμηνες διαβεβαιώσεις του Ερντογάν ότι η πληθωριστική πίεση θα ήταν πρόσκαιρη.

Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτινάχθηκαν κατά 11,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κλείνοντας σε υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων των αναλυτών που ανέμεναν ποσοστό μεταξύ 9% και 10%.

Η τουρκική λίρα έχασε 44% της αξίας της το 2021, με το εθνικό νόμισμα να πιέζεται κατόπιν της άρνησης του Ερντογάν να αυξήσει τα επιτόκια.

Η τουρκική κεντρική Τράπεζα έχει κόψει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2021, στο 14%.
«Είναι τα αποτελέσματα των αποτυχημένων πειραμάτων Ερντογάν στη νομισματική πολιτική», εκτιμά ο Τίμοθυ Ας της BlueBay Asset Management και στην ανάλυσή του προσθέτει: «Δεν μπορώ να βρω έναν τρόπο που η τουρκική κεντρική Τράπεζα μπορεί α περιορίσει τον πληθωρισμό όταν δεν μπορεί α αυξήσει τα επιτόκια και με τον Ερντογάν να εστιάζει στην πιστωτική επέκταση (σσ: φθηνό χρήμα) για να τονώσει τη δημοφιλία του ενόψει των εκλογών.

Ωστόσο, η Ερευνητική Ομάδα Πληθωρισμού (ENAG) της Τουρκίας, που ιδρύθηκε από μια ομάδα ακαδημαϊκών και ανακοινώνει εναλλακτικούς ρυθμούς πληθωρισμού στη χώρα και πρόσκειται στην αντιπολίτευση υπολόγισε ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός της Τουρκίας ήταν 15,52% και ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε 114,87% τον Ιανουάριο.

Mε πληροφορίες από CNBC, ΕΝΑG

Πάει για… Νόμπελ Οικονομίας ο Ερντογάν: «Θα μειωθούν επιτόκια και πληθωρισμός, προσωρινή η αύξηση στις τιμές»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: