Έκκληση προς τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτά της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. EPA, GONZALO FUENTES




Η Γαλλία πρέπει να εκμεταλλευτεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για να αναλάβει δράση κατά του αποσταθεροποιητικού επεκτατισμού των αυταρχικών καθεστώτων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, στον Νότιο Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα Le Figaro, η γερουσιαστής της Bouches-du-Rhône Valerie Boyer.

Στη δράση έναντι των σοβαρών απειλών στο Νότιο Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζει ότι υπάρχουν πιθανότητες να βρει κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ και ακόμη και με τη Ρωσία. ‘Γιατί εκεί ακριβώς η Ευρώπη και η Ρωσία αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή του επιθετικού τουρκικού επεκτατισμού’.

Για την ανατολική Μεσόγειο επισημαίνει ότι η Τουρκία, η οποία δεν αρκείται στην κατοχή της Κύπρου για σχεδόν πενήντα χρόνια, σκοπεύει τώρα να στερήσει από αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. [..]

Από τα Βαρώσια είναι που ένα πολεμικό πλοίο του καθεστώτος Erdogan στόχευσε ένα πλοίο του εθνικού μας ναυτικού που ήταν πολύ περίεργο για τη διακίνηση όπλων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Είναι επίσης εκεί όπου, τακτικά και μόλις χθες, απειλητικά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Εκεί αναλύθηκαν επίσης τα Rafale του Κατάρ από Τούρκους πιλότους – κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολία – για την προετοιμασία μιας πιθανής αντιπαράθεσης με τα Rafales που έχουμε πουλήσει στην Ελλάδα”.

Για το Νότιο Καύκασο, μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι η Γαλλία είχε την ευθύνη ως συμπρόεδρος της Ομάδας Μινσκ να βοηθήσει την Αρμενία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν να βρουν μια διέξοδο από την 30ετή και πλέον σύγκρουση.

Αλλά κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν η Ρωσία – και μόνο η Ρωσία – που επενέβη για να σταματήσει τον αφανισμό του Καραμπάχ και την πλήρη εθνοκάθαρση του αρμένικου πληθυσμού του.

Στην πράξη, και σε αντίθεση με τη ρητορική της, η διπλωματία μας έπαιξε έτσι στα χέρια της Τουρκίας, την οποία ισχυρίζεται ότι πολεμά, αποκλείοντάς μας από την περιφερειακή σκηνή, όπως ονειρευόταν να κάνει ο Erdogan εδώ και χρόνια, σχολιάζει η Γαλλίδα Γερουσιαστής

ΠΗΓΗ: Le Figaro – Valérie Boyer: «L’Union européenne doit combattre l’expansionnisme turc à ses frontières»

Η Μόσχα απάντησε στην Ουάσιγκτον για την Ουκρανία: Σήμερα η τηλεφωνική συνομιλία Μπλίνκεν με Λαβρόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: