Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν παριστάνει τον διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας; Η πολύπλοκη σχέση του με τον Πούτιν

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Οι συντάκτες εξωτερικών θεμάτων Maximilian Popp και Anna-Sophie Schneider υπογράφουν την ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Spiegel και αναφέρει ότι η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο και σε περίπτωση πολέμου μεταξύ των δύο, το διακύβευμα θα ήταν σοβαρό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), που στη διεθνή πολιτική σκηνή έως τώρα θεωρούνταν κυρίως ότι προκαλεί και διχάζει -αποκαλώντας τους Γερμανούς βοηθούς των τρομοκρατών, απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο και δίνοντας όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία- τώρα φαίνεται να έχει ανακαλύψει έναν νέο ρόλο, αυτόν του διαμεσολαβητή στην ρωσο-ουκρανική κρίση.

Πάντως, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου, κυρίως ο ίδιος ο Erdogan είναι αυτός που θέλει να μεσολαβήσει στην κρίση, καθώς το ΝΑΤΟ, παρά τις στενές σχέσεις της Άγκυρας με Μόσχα και Κίεβο, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει τη διαμεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης.

Αλλά και η Ρωσία είναι επιφυλακτική ως προς την προσφορά της Άγκυρας να μεσολαβήσει, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitri Peskow, να δηλώνει απλώς ότι «χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των χωρών που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση» της κρίσης με την Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Peskow, σχολιάζοντας την πρόταση Erdogan για συνάντηση στην Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συνάντηση δεν θα είχε καμία σημασία» και ότι «το μόνο που βλέπουμε είναι ότι η Ουκρανία εξοπλίζεται», κάτι στο οποίο η Μόσχα θεωρεί ότι η Άγκυρα παίζει σημαντικό ρόλο, λόγω της προμήθειας των drones τύπου TB2.

Tό άρθρο αναλύει στη συνέχεια την περίπλοκη σχέση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) και του Erdogan, επισημαίνοντας ότι αν και πλέον έχει επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των δύο -κάτι που εξοργίζει το ΝΑΤΟ- Μόσχα και Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαφορετικά συμφέροντα σε γεωπολιτικά ζητήματα.

Τέλος, σχολιάζεται ότι σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει αν θα επιτρέψει στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και αν θα συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία ή αν θα δυσαρεστήσει τους εταίρους της και θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις τη με το Κίεβο.

Στο τέλος ο Erdogan μπορεί να είναι ο χαμένος, σχολιάζει το άρθρο, που καταλήγει ότι μόνη διέξοδος από το δίλημμα θα ήταν να λυθεί η διένεξη δια της διπλωματικής οδού.

ΠΗΓΗ: Spiegel, Maximilian Popp και Anna-Sophie Schneider 

Η ουκρανική κρίση βάζει τον Ερντογάν σε δίλημμα: Η Τουρκία είναι στη γραμμή του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Μόσχα ασκεί πίεση…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: