Η ουκρανική κρίση βάζει τον Ερντογάν σε δίλημμα: Η Τουρκία είναι στη γραμμή του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Μόσχα ασκεί πίεση…

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, Ρωσία, Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η ανταπόκριση της Carolina Drüten στην Die Welt, από την Αθήνα αναφέρεται στις προσπάθειες της Άγκυρας να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, αναφέρουν πως Κίεβο και Μόσχα διάκεινται θετικά έναντι της τουρκικής διαμεσολάβησης.

Αν και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει προβλήματα εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο ζήτημα της Ουκρανίας ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) δείχνει να παραμένει στη γραμμή του ΝΑΤΟ, έχοντας προειδοποιήσει και ο ίδιος για μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί, καθώς ελέγχει το μοναδικό πέρασμα προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εκτός από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, είναι η μόνη χώρα που έχει προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, επισημαίνει η ανταπόκριση.

Εν συνεχεία σχολιάζεται ότι ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα έβαζε σε δίλημμα την Άγκυρα. Η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία, και μάλιστα η Τουρκία έχει διαθέσει στην Ουκρανία drones τύπου ΤΒ2, τα οποία χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός στο Donbass.

Η Ουκρανία προμηθεύει με κινητήρες για στρατιωτικούς σκοπούς την Τουρκία, μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική για τη χώρα, που δεν μπορεί να τους εισαγάγει από χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες αρνούνται την προμήθεια λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος στη χώρα.

Η ανταπόκριση κάνει λόγο για τα συμφέροντα ασφαλείας που έχει η Τουρκία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς ελέγχει τα δύο μοναδικά περάσματα, από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο.

H Τουρκία, όπως και η Ουκρανία και η Ρωσία, είναι χώρες που βρίσκονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 προκάλεσε ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση, που καταβάλλει προσπάθειες για μια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Την τουρκική στάση στην τρέχουσα κρίση επηρεάζουν επίσης οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί της με την Κριμαία, συνεχίζει η ανταποκρίτρια, που σχολιάζει ότι η εμπλοκή του Erdogan στην τρέχουσα κρίση δεν προκαλεί έκπληξη. Ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και προανήγγειλε επίσκεψη του Putin στην Τουρκία.

Ωστόσο η προσπάθειά του εδώ και χρόνια να στρέψει τη Δύση εναντίον της Ρωσίας προς ίδιον όφελος, δεν του έχει βγει σε καλό, σημειώνει η Carolina Drüten, αναφερόμενη στην επιδίωξη απόκτησης των ρωσικών S-400 και στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, που αποτελεί αχίλλειο πτέρνα για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς εάν η Ρωσία στραφεί εναντίον της Τουρκίας στη Συρία, η Τουρκία θα πληρώσει υψηλό τίμημα, όπως εξηγεί σε άρθρο της η Asli Aydintabas, συνεργάτης του think tank ECFR.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία, καθώς οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας.

Τέλος, ο αναλυτής Yörük Isik εκτιμά ότι σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Τουρκία θα συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα και θα συμπαρασταθεί στην Ουκρανία ούτως ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να την αποκόψει από τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ: Carolina Drüten στην Die Welt, από την Αθήνα

Μοίρασαν στη Βουλή μάσκες από γερμανική εταιρεία, κατασκευασμένες στην Τουρκία: Τι απάντησε ο Τασούλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: