Ο Αναστασιάδης επέλεξε το κόμμα μεταξύ Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη: Ο φόβος και ο τρόμος του προέδρου του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά. Φωτογραφία Sigma




Άνοιξε τα χαρτιά του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές», ξεκαθαρίζοντας ότι μοναδικός επίσημα υποψήφιος για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει το κόμμα του, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι εκλέξιμος. Στη Λευκωσία συζητείται ήδη το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΔΗΣΥ τρέμει στην κυριολεξία μία υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον κ. Αναστασιάδη να …”παραιτήσει” τον υφυπουργώ παρά τω προέδρω, Βασίλη Πάλμα, επειδή υποστηρίζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

«Ο ΔΗΣΥ έχει πάρει πάνω απ’ το μισό της ζωής μου. Υπηρετώ αυτή την παράταξη από το 1978, άρα μπορείτε να υπολογίσετε το πάθος μου και την αγάπη μου γι’ αυτή την παράταξη. Ήμουν απ’ αυτούς που συνέβαλε και στη συνοχή αλλά και στις εκλογικές επιτυχίες. Με απασχολούν τα όσα καταγράφονται. Αυτό όμως που πάντα επικρατούσε ήταν η συμμόρφωση με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να προσθέσει ότι:

«Το καταστατικό μας είναι πρωτοποριακό και από τα πλέον σύγχρονα καταστατικά με πρώτη και σημαντικότερη έμφαση την απόλυτη Δημοκρατία».

Υποστήριξε ότι κανένας που αγαπά αυτή την παράταξη δεν μπορεί να παραβιάζει το καταστατικό, τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος, αφού είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η ενότητα.

Κληθείς να σχολιάσει αν ο ίδιος διαβίβασε τις ανησυχίες του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι η αγάπη του προς την παράταξη υπαγόρευε να συμβουλέψει όσους τυχόν ενδιαφέρονται, αυτό που το κόμμα υπαγορεύει. «Συνεπώς ναι, όχι μία αλλά κατ’ επανάληψη έχω συμβουλέψει έναν ικανό και αφοσιωμένο συνεργάτη, ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή εάν τον ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές από του να ακολουθήσει την πορεία που το καταστατικό του κόμματος προβλέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι προχώρησε σε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, κατά την οποία τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσουν (σ.σ. οι απαντήσεις) τις τυχόν ανησυχίες του κυρίου Χριστοδουλίδη», υποστήριξε ο Πρόεδρος, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «είναι δικαίωμά του, είναι ελεύθερος άνθρωπος να αποφασίσει ότι εκείνος νομίζει ότι μπορεί να εξυπηρετεί ευγενείς φιλοδοξίες. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η αγάπη προς το κόμμα και τον κόσμο της παράταξης. Δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να συμβάλει οποιοσδήποτε σε ένα ρήγμα μέσα στο κόμμα».

Κληθείς να απαντήσει για το τι θα επιλέξει ο ίδιος, ο ΠτΔ είπε λακωνικά «το κόμμα μου». «Θα σεβαστώ απόλυτα τις διαδικασίες που το κόμμα μου προβλέπει. Το κόμμα με βάση τις διαδικασίες επέλεξε τον Πρόεδρο του, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για ο ενδεχόμενο ο Δημοκρατικός Συναγερμό να ζήσει παρόμοιο σκηνικό με το 2003.

«Προσπαθώ με κάθε τρόπο να αποφευχθούν τα όσα βιώσαμε το 2003, όταν ένας καταξιωμένος συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη, ο Αλέκος Μαρκίδης, αποφάσισε ότι θα έπρεπε να διεκδικήσει την Προεδρία ως ανεξάρτητος. Δεν θα σταματήσω ούτε τώρα να καταβάλλω προσπάθειες. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο του κόμματος αλλά και με όσους θεωρώ ότι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις», σημείωσε για το ζήτημα.

Διευκρίνισε ακόμη ότι στις 12 Μαρτίου θα είναι παρών στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ υπό την ιδιότητά του ως κομματικό στέλεχος και όχι ως Πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μην εμπλέξει την ανεξαρτησία που οφείλει ο ΠτΔ να τηρεί, με την έκφραση εκεί και όπου πρέπει της προσπάθειας για επιτυχία της παράταξης.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: