Η χώρα χάνεται και αυτοί τσακώνονται στη Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση για προσφυγικό, οικονομία




Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, πλείστες φορές, με αφορμή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το προσφυγικό, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα ως “εξαιρετικά δυσάρεστη”, τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δοκιμάζεται και πλήττονται οι πιο αδύναμοι, κυρίως η μεσαία τάξη, που κάνουν πολλές θυσίες χωρίς αποτέλεσμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

“Επικρατεί μια ψυχολογία εθνικής αποτυχίας”, συμπλήρωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, καθώς αποδείχτηκαν τελείως ψεύτικες οι υποσχέσεις που είχαν δώσει προεκλογικά. “Ο Τσίπρας είναι πιο παλιός από το παλιό που ο ίδιος σπεύδει να κατακρίνει”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα δεν έχει πολιτική ταυτότητα.

“Αλήθεια κ. Μητσοτάκη σε ποια χώρα ζούσατε τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα σας και ήσασταν υπουργός; Όταν έχασε η χώρα το 25% του ΑΕΠ της μέσα σε πέντε χρόνια;”, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρωτομιλία του, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ότι η οικονομική κρίση παραμένει. “Ωστόσο ποιον μπορείτε να πείσετε λέγοντας ότι για το ασφαλιστικό φταίνε οι επτά μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης; Εκλογές έγιναν πριν από 4 μήνες και ήταν η πρώτη φορά που έγιναν μετά από μια δύσκολη συμφωνία και όχι πριν”, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

“Ο ελληνικός λαός ήξερε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές μας. Τούτη την ώρα βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας και μπορείτε να λέτε πολλά και να φωνάζετε. Εμείς έχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από αυτό το δύσκολο κάβο, σε ήρεμα νερά και θα το κάνουμε χωρίς να ακούμε τις κραυγές σας. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας και την κοινωνία όρθια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Η κόντρα για τη διαπραγμάτευση συνεχίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για “φάντασμα του κ. Βαρουφάκη που πλανάται στην αίθουσα” και να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι “θα μάθουμε κάποια στιγμή την αλήθεια για το τι έγινε αυτό το 7μηνο”. Το αν είχε αποτελέσματα η διαπραγμάτευση θα κριθεί στο τέλος της μάχης, που τη δίνουμε κοιτώντας στα μάτια και με το κεφάλι ψηλά τον ελληνικό λαό, απάντησε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ ότι “μέσα σε ενάμιση χρόνο χάσατε 4 φορές και μυαλό δεν βάλατε ότι ο λαός σας είπε ‘φτάνει πια’. Οι επόμενες εκλογές θα είναι σε 3,5 χρόνια και αυτές όμως θα τις χάσετε αν συνεχίσετε στην ίδια λογική”.

“Είναι ένα βολικό πλυντήριο οι εκλογές για όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, εμείς να σας πιστέψουμε αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν σας πιστεύει η κοινωνία”, ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα δεν έχει πολιτική ταυτότητα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως “η πολιτική μας έχει τη μία και μοναδική ταυτότητα που σε περιόδους κρίσης πρέπει να έχει μια κυβέρνηση, την πατριωτική ταυτότητα, πρέπει η χώρα να βγει από την κρίση”.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το χαρακτήρισε ως μια “χαμηλού επιπέδου παράσταση” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μηδενική πραγματική κοινωνική ευαισθησία, με τον κ. Τσίπρα να διερωτάται: “Τόσο μεγάλο άγχος και τόση μεγάλη αγωνία μη τυχόν και αυτή η κυβέρνηση αποδείξει ότι έχει και την τόλμη και το θάρρος να προχωρά σε μια πολιτική στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων, κάτι που εσείς ποτέ δεν διανοηθήκατε;”.

Για προσφυγικό

Κόντρα, ωστόσο, ξέσπασε μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και για το προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος και τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιεί “τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι που μας κουνούν το δάχτυλο”. “Δεν με λένε Πάνο Καμμένο”, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις για τα hot spots και τα κλειστά σύνορα έγιναν από υπουργούς της κυβέρνησης και όχι από τον ίδιο.

“Όταν αναφέρεστε σε αλλαγή στάσης θα περίμενα να θυμηθείτε τι έλεγε η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, όταν ξεκαθάριζε ότι θέλετε Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Συζητάμε για την πιο μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση που έχει γίνει σε αυτή την αίθουσα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη στάση της, έστειλε μήνυμα στους διακινητές ότι ο ευκολότερος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη είναι από τα ελληνικά σύνορα.

“Καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν νέο αρχηγό κόμματος που θέλει να δείξει προφίλ ευρωπαϊκού ηγέτη να καταφέρει να συνδυάσει και το κουστούμι του ευρωπαίου ηγέτη και το κοστούμι αρχηγού ενός κόμματος που έχει πολλές και διαφορετικές τάσεις και καπετανάτα”, ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας εκ νέου τον λόγο.

Για λίστα Μπόργιανς

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λίστα Μπόργιανς, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι κράτησε στα συρτάρια λίστες με φοροφυγάδες.

“Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη, δεν την κρατήσαμε στα συρτάρια μας και ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να αφήνουν τις λίστες σε αυτούς που μας τις έδιναν. Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας αντιδράσεις στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισήμανε, δε, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, πέρα και έξω από τις μεγάλες δυσκολίες, θα προσπαθήσει να τη φέρει σε πέρας, τις δεσμεύσεις για την στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, στην στήριξη των κοινωνικών αδυνάτων αλλά και τις δεσμεύσεις για το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, όπως είπε.

“Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, των σκανδάλων, το μεγάλο θέμα της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους κύριε Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε αυτόν τον τόπο”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: