Το Σ.Α. του ΟΗΕ “ανέκρινε” τον Στιούαρτ για το Κυπριακό: Ζητήθηκε σεβασμός και τήρηση των ψηφισμάτων!

Odd Inge Kvalheim (right), Permanent Representative of Norway to the United Nations, and Andre Lipand, Deputy Permanent Representative of Estonia to the United Nations, brief reporters. Credit UN Photo, Manuel Elías




Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε χθες 17 Ιανουαρίου, το απόγευμα κλειστές διαβουλεύσεις για την Ειρηνευτική Δύναμη του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, UNFICYP, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπροσώπου της Νορβηγίας, Πρέσβη Odd-Inge Kvalheim.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που διήρκησαν δύο ώρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημερώθηκαν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της UNFICYP, κ. Colin Stewart, σχετικά με την κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ενόψει της ψηφοφορίας για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η εντολή της UNFICYP λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2022, και το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της για ακόμη έξι μήνες, σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 27 Ιανουαρίου 2022.

Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο Πρέσβης Kvalheim προέβη στην πιο κάτω δήλωση προς τους δημοσιογράφους και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

“Σήμερα, τα μέλη του Συμβουλίου πραγματοποίησαν κλειστές διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με ενημέρωση από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ, τον οποίο όλοι καλωσορίσαμε στο νέο του πόστο.

Τα μέλη συμμετείχαν σε ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε δύο πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα.

Τα μέλη αναγνωρίζουν την προκλητική κατάσταση επί τόπου, όπως περιγράφεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Τα μέλη ζήτησαν σεβασμό και τήρηση όλων των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και τέλος, τα μέλη εξέφρασαν την ετοιμότητα να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για παράταση της εντολής στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ”.

Στο πρόεδρο του Σ.Α. τέθηκαν οι εξής ερωτήσεις από το ΚΥΠΕ και το ΡΙΚ:

Ερώτηση: Υπάρχει αδιέξοδο όσον αφορά τον διορισμό του νέου απεσταλμένου του Γ.Γ. Πόσο ρεαλιστικό είναι να δούμε κάποια πρόοδο στο εγγύς μέλλον;

Odd-Inge Kvalheim: Λοιπόν, βασικά έχουμε ακούσει από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο ότι η αποστολή επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό τώρα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού ανάμεσα στις κοινότητες του νησιού. Έχει κάποια προσέγγιση με την πάροδο του χρόνου για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την οικοδόμηση της ειρήνης στο νησί.

Όπως γνωρίζετε, αυτή ήταν λίγο πολύ δύσκολη κατάσταση εδώ και πολλές δεκαετίες, επομένως χρειάζεται πάντα χρόνος για να λυθεί. Έτσι, προς το παρόν δεν υπάρχουν επί τάπητος ζητήματα ή μέτρα.

Ερώτηση: Λοιπόν, είστε απαισιόδοξος, όχι αισιόδοξος;

Odd-Inge Kvalheim: Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται πως βλέπετε το το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Ερώτηση: Υπάρχει δημόσια καταγγελία για την έλλειψη αντίδρασης του ΟΗΕ στα Βαρώσια. Πώς σχολιάζετε;

Odd-Inge Kvalheim: Λοιπόν, πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου έθιξαν και αυτό το θέμα και το Συμβούλιο παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά. Υπάρχει κάποια κριτική μετά από ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί επί τόπου ως προς αυτό.

Ο Κασουλίδης άδειασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τον αγωγό EastMed: Είναι εργαλείο πρόκλησης προβλημάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: