Ακόμα μία μεγάλη προσφορά του γερουσιαστή Μενέντεζ προς την Ελλάδα: Και η παραφωνία των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Robert Menendez, μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία μέσω του γραφείου του γερουσιαστή




Νόμος του αμερικανικού κράτους είναι από χθες το νομοσχέδιο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) για την Ελλάδα, μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, τον γνωστό ως NDAA, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γερουσιαστής και οι υπόλοιποι νομοθέτες που υποστήριξαν την προσπάθεια του για να γίνει νόμος του κράτους η «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», χρησιμοποίησαν και φέτος ως όχημα τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να περάσουν το σημαντικό νομοσχέδιο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα -μίλησε και για την μη καταδίκη της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη:

Ο νόμος του κ. Μενέντεζ -κατατέθηκε από κοινού με τον Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός από τη Φλοριντα) ακολουθεί στα βήματα του East Med Act και προβλέπει την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ένοπλών Δυνάμεων της Ελλάδας με συγκεκριμένες ενέργειες.

Έχει μεγάλη σημασία ότι εκφράζεται ισχυρή στήριξη στην τριμερή +1, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο νόμος εμπλέκει περισσότερο από το παρελθόν την Αμερική και ζητά την αναβαθμισμένη συμμετοχή της.

Ο γερουσιαστής είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμπεριέλαβε το θέμα στο νόμο.

Ουσιαστικά προετοιμάζεται το έδαφος για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών, εάν το επιθυμεί η Ελλάδα και βεβαίως εάν υπάρχουν τα χρήματα, αν και ο νόμος προβλέπει την παροχή δανείων και άλλες ευκολίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Στο νόμο αναφέρεται επίσης ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πολεμικό υλικό.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ καταδικάζει την μετατροπή, από την Τουρκία, σε τζαμί της Αγίας Σοφίας του Αίνου στην Ανδριανούπολη, την παραμονή μάλιστα των Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση μας, ο εκπρόσωπος είπε τα εξής:

«Γνωρίζουμε την επαναλειτουργία του τζαμιού στην Αδριανούπολη (την αναφέρει ως Ενέζ) μετά από εκτεταμένη αποκατάσταση. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την πρόσβαση στους χώρους και τα κτίρια που έχουν φιλοξενήσει διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από μία κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα για το νόμο σημειώσαμε τα παρακάτω:

-Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

-Το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.

-Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειες να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού.

-Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).

-Οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Ελλάδα.

-Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε προγράμματα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Ελλάδα.

-Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

-Σύμφωνα με τις νομικές αρχές και τα κριτήρια επιλογής έργων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (USDFC) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην ευημερία της Ελλάδας.

-Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

-Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ – Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.

Η Τουρκία αγνοεί την Αμερική: Μέγα πρόβλημα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ανάμειξη της και στον πόλεμο της Αιθιοπίας… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: