Μπορέλ για Βαρώσια: Η Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα δυσχέραινε περαιτέρω την κατάσταση

FILE PHOTO: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ Josep Borrell πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET μέσω ΚΥΠΕ




Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο οποίο συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των κινήσεων της Άγκυρας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα των Βαρωσίων, σημειώνοντας ότι “συζητήσαμε επίσης τον αντίκτυπο των μονομερών ενεργειών των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας τον Ιούλιο στα Βαρώσια, που αντίκεινται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ”.

“Τα κράτη-μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους έναντι της Κύπρου και την υποστήριξή τους στη διαδικασία των Ηνωμένων Έθνων και στον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ”, πρόσθεσε. “Παρουσιάσαμε ένα έγγραφο επιλογών, συμφωνήσαμε να αξιολογήσουμε τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, που θα περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων που να εστιάζει σε άτομα και οντότητες με ευθεία εμπλοκή στο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, μετά τον περασμένο Ιούλιο”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “το COREPER θα συνεχίσει επί αυτού του σημαντικού ζητήματος”.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι είναι ουσιώδες η Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου με σοβαρότητα στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα δυσχέραινε περαιτέρω την κατάσταση. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι η δημιουργία των συνθηκών για ένα περιβάλλον που να συμβάλλει σε μία θετική λύση παραμένει κρίσιμο και ότι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αναφορικά με τα Βαρώσια είναι θεμελιώδους σημασίας και θα συμβάλουν σε μία συνολική λύση του Κυπριακού, κατέληξε.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι είδους ad hoc κυρώσεις συζητήθηκαν σήμερα, και ιδίως όσον αφορά πρόσωπα, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα συζητήθηκε ένα έγγραφο επιλογών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελούσε πρόταση για συγκεκριμένη απόφαση, αλλά “ανάλυση διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφορετικών δυνατοτήτων για καθοδήγηση της δράσης”.

Η συζήτηση αυτή οδηγεί σε μία απόφαση να ξεκινήσει η εργασία επί ενός νέου νομικού πλαισίου ειδικά διαμορφωμένου για την κατάσταση στα Βαρώσια, επεσήμανε. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, αλλά πρώτα το COREPER πρέπει να μελετήσει και να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιμέρους προτάσεις και να ξεκινήσει να εργάζεται σε αυτό”, τόνισε. “Δεν μπορώ να σας δώσω ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα”, σημείωσε, “αλλά είναι σαφές ότι η απόφαση να σταλεί στο COREPER και να ξεκινήσει η εργασία για ένα ειδικό καθεστώς κυρώσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα”, κατέληξε.

ΕΕ: “Η COREPER θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: