Τουρκία και Ρωσία συνομιλούν για την «εκκαθάριση» των Κούρδων της Συρίας στην πόλη Κομπάνι; Πιθανότατα…

File photo: Μέλη της Κουρδικής κοινότητας της Μελβούρνης σε διαδήλωση κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία κατά των Κούρδων, Νοέμβριος 2019. EPA/DAVID CROSLING NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται για τη διεξαγωγή τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη συνοριακή πόλη Κομπάνι της Συρίας για να εκκαθαρίσουν τις κουρδικές μονάδες YPG που βρίσκονται εκεί, ισχυρίστηκαν, στην ιστοσελίδα Middle East Eye, πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Την ίδια στιγμή το ρωσικό πρακτορείο Sputnik υποστήριξε ότι η Τουρκία φέρεται να είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των Συριακών Στρατιωτικών Δυνάμεων (SDF) στην Βόρεια Συρία σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Άγκυρα έχασε την υπομονή της λόγω των σποραδικών επιθέσεων του YPG, γνωστές και ως Μονάδες Προστασίας του Λαού, εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των ελεγχόμενων από τους Τούρκους περιοχών στη Βόρεια Συρία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις απειλές που προέρχονται από τη Συρία με δικά μας μέσα», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα στη Συρία το συντομότερο δυνατό».

Έκτοτε, πάντα σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των δήθεν …«τουρκικών ανησυχιών» σχετικά με το YPG, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα λόγω των άμεσων δεσμών του, όπως ισχυρίζεται, με το PKK, μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική ομάδα σύμφωνα με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το 2019, με την οποία η Ρωσία δεσμεύτηκε να αποσύρει τις δυνάμεις του YPG από τη συνοριακή περιοχή, μια υπόσχεση που δεν έχει ακόμη τηρηθεί από τη Μόσχα, όπως ισχυρίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία σκοπεύει να κλείσει το δυτικό τμήμα των συνόρων καταλαμβάνοντας το Κομπάνι και συνδέοντας τις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία στην Jarablus και στην Tal Abyad.

Το Κομπάνι ήταν ο τόπος μιας μεγάλης μάχης μεταξύ του YPG και των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, κατά την οποία η κουρδική ομάδα με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ απέκρουσε μια πολιορκία από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015.

Το Κομπάνι είναι υπό τον έλεγχο των YPG από το 2012, ενώ συριακά και ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη συνοριακή πόλη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τουρκικής εισβολής, το 2019.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμφωνίας, όπως ισχυρίστηκαν οι πηγές της ιστοσελίδας, η Ρωσία θα διατηρήσει την παρουσία της στο Κομπάνι, γνωστό και ως Ayn al-Arab, ενώ η Άγκυρα θα καταλάβει τις γύρω περιοχές προς τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ4.

Πηγή: middleeasteye.net

Αν και δικαίωμά μας, λέει το Κρεμλίνο, δεν συγκεντρώνουμε στρατό στα σύνορα Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: