Χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. για λύση Κυπριακού: Στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ενίσχυση της Τεχνικής Επιτροπής για την Ε.Ε. και της διαδικασίας εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, αναμένεται ότι θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με αξιωματούχους της Κομισιόν.

Παράλληλα, θα ζητηθεί η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετάφραση του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική γλώσσα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην ατζέντα των δύο διαπραγματευτών θα βρίσκεται και το θέμα της οικονομίας μετά τη λύση. Το οικονομικό κόστος από τη συμφωνία, δηλαδή τις αποζημιώσεις και τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν. Είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα τεθεί από κοινού. Στις Βρυξέλλες, οι Μαυρογιάννης και Ναμί θα συναντηθούν βασικά με συνεργάτη του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει σεμινάρια στα κατεχόμενα για ενημέρωση γύρω από το κοινοτικό κεκτημένο. Σεμινάρια στα οποία προσκαλούνται και αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος.

Το θέμα της τουρκικής γλώσσας δεν θα τεθεί στις επαφές καθώς αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα υποβάλει και την αίτηση, μετά που θα πραγματοποιηθούν οι προκαταρκτικές επαφές με τις Βρυξέλλες και θα είναι έτοιμη η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας.

Για την επίσκεψη των δύο διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, είπε ότι «οι διαπραγματευτές θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητήσουν τεχνικά θέματα. Θα έχουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο ως μέρος των εργασιών που γίνονται από την επιτροπή, που εγκαθιδρύθηκε με τις οδηγίες των δύο ηγετών για να προετοιμάσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα για το κοινοτικό κεκτημένο. Αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Έθνη θα παραστούν επίσης στις συσκέψεις». Είπε ακόμη πως οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών πρόσφατα επικεντρώθηκαν στα κεφάλαια διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, την ΕΕ και την οικονομία, καθώς επίσης και στο περιουσιακό. «Πρόσφατα οι Ναμί και Μαυρογιάννης αναθεωρούν τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στα θέματα αυτά καθώς επίσης στον καθορισμό των υφισταμένων αποκλίσεων. Εργάζονται σκληρά για να μειώσουν τις αποκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων» είπε ο κ. Μπουρτζιού.

Ο ΝΑΜΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους». Όπως πληροφορούμαστε, ο Οζντίλ Ναμί δεν κατάφερε να φθάσει μέχρι τους χώρους του αεροδρομίου της Λευκωσίας, που πραγματοποιούνται οι συναντήσεις.

Κάποια ασυνεννοησία σε σημείο ελέγχου από τα κατεχόμενα στη νεκρή ζώνη, τον εμπόδισε να φθάσει στην προγραμματισμένη συνάντηση. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κυβέρνηση και το ψευδοκράτος κατέληξαν σε «συναντίληψη» επί του τρόπου που θα διαχειριστούν το νερό που μεταφέρεται στα κατεχόμενα μέσω αγωγού από την Τουρκία. Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, η ψευδοκυβέρνηση έχει στείλει ένα προσχέδιο σχετικά με τις απόψεις της ως προς την διαχείριση του νερού. Αρχές της επόμενης εβδομάδας αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους θα μεταβεί στην Άγκυρα. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο οικονομικό και δημοσιονομικό πρωτόκολλο για τα έτη 2016-2018, το οποίο δεν υπογράφηκε ακόμη.

ΡΛΚ: «Λύση στη βάση δυο ιδρυτικών κρατών» – Έκθεση του τουρκικού κόμματος για το Κυπριακό

ΕΚΘΕΣΗ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας περιγράφει τη θέση του για το Κυπριακό, αναδεικνύοντας το θέμα των «δυο κυρίαρχων ιδρυτικών κρατών» καθώς και την ανάγκη διατήρησης των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία από την επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του CHP, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και είχε σειρά επαφών, ετοίμασε και υπέβαλε έκθεση  προς τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού  Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας, εξήγησε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η διαδικασία διαπραγμάτευσης  βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την υποστήριξη, όπως είπε, των Τουρκοκυπρίων, στην προσπάθειά τους να βρουν μια βιώσιμη λύση.

Στη έκθεση, ο Γιλμάζ αναφέρει ότι « η λύση δεν είναι πίσω από την πόρτα». Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχει μια διαφορά απόψεων μεταξύ «κυβέρνησης» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην «ΤΔΒΚ». Ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση του AKP για τη μη ενημέρωση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για τη διαδικασία. Ο Γιλμάζ είπε ότι «δεν είναι υπέρ μιας λύσης με οποιοδήποτε τίμημα» και αναφέρθηκε στα κριτήρια για τη λύση: Η λύση πρέπει οπωσδήποτε να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο τομέων. Τα χαρακτηριστικά των δύο ιδρυτικών κρατών δεν πρέπει να διαβρωθούν. Σε μια πραγματική αίσθηση, μια βιώσιμη λύση θα ήταν δυνατή μόνο με τη δημιουργία δύο ιδρυτικών κρατών. Πρέπει να διασφαλίζονται τα  θεμελιώδη δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Και το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση των αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η θέση του CHP για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου και προσθέτει ότι, στην πραγματικότητα, το CHP υποστηρίζει την «δημιουργία μιας δομής που αποτελείται από δύο κυρίαρχα ιδρυτικά κράτη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: