Οι κανόνες της παγκόσμιας κοινότητας για τις offshore είναι γεμάτοι τρύπες σαν το ελβετικό τυρί δηλώνουν οι ευρωπαίοι Πράσινοι

File photo Ο εκπρόσωπος για την οικονομία της ΚΟ των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL μέσω ΚΥΠΕ




Μετά τη δημοσίευση των «Pandora Papers» για κρυμμένα χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σβεν Γκίγκολντ, επανέλαβε την θέση του για μεγαλύτερη διαφάνεια στη φορολογία, διαμαρτυρόμενος ταυτόχρονα ότι λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων με μισή καρδιά στην ΕΕ.

«Οι κανόνες της παγκόσμιας κοινότητας είναι γεμάτοι τρύπες όπως το ελβετικό τυρί. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών του ΟΟΣΑ σε όλο τον κόσμο συχνά θεσπίζουν κανόνες οι οποίοι έχουν έτσι διατυπωθεί ώστε να περιέχουν την παράκαμψή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε επιτέλους προτάσεις οι οποίες να καθιερώνουν την διαφάνεια μεταξύ των φορολογικών αρχών και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς. Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε να λαμβάνονται με μισή καρδιά μέτρα για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων. Τα χρήματα αυτά χρειάζονται επειγόντως για την εκπαίδευση, την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός στο τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix».

Ο Γκίγκολντ περιέγραψε την υπάρχουσα μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της ΕΕ ως «άτολμη» και πρόσθεσε πως «οι σημαντικότεροι φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, δεν εμφανίζονται σε αυτήν, ενώ αυτό θα ήταν ουσιαστικά το σωστό. Όλα τα κράτη τα οποία προσφέρουν εταιρείες γραμματοκιβωτίων, επιτρέπουν την φοροδιαφυγή και διεφθαρμένα κεφάλαια πρέπει να αναγράφονται», τόνισε και ταυτόχρονα επέκρινε την «απροθυμία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων». «Αντί για την ομόφωνη λήψη αποφάσεων για την φορολογική νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη η καθιέρωση μιας διαδικασίας για λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτό, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα κράτη που έχουν καλή θέληση, προκειμένου να εισαγάγουμε από κοινού αυστηρότερους κανόνες μαζί τους. Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στο ότι υπάρχουν προφανώς ακόμη κυβερνήσεις που δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ να πληρώνουν εξίσου τους φόρους τους», πρόσθεσε ο Γκίγκολντ.

«Επιπλέον, ορισμένοι τύποι εισοδήματος δεν καλύπτονται από το αυτόματο φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατές πολύπλοκες δομές εταιρειών γραμματοκιβωτίων. Αυτά τα κενά πρέπει να πληρούνται με συνέπεια. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στο κράτος δικαίου, ότι αυτό ισχύει για όλους εξίσου», κατέληξε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Τι είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην Ούρσουλα: Θέλει πιο «δίκαιο» διεθνές φορολογικό σύστημα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: