Δύο κράτη ή τίποτα, η θέση του Ερντογάν: Η Άγκυρα επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο εκ των προτέρων…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΙ διεργασίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Λίγο – πολύ το τοπίο έχει διαμορφωθεί, πολλά έχουν ειπωθεί δημόσια, πλείστα από τα οποία δεν είναι καινούργια, αλλά επαναλαμβανόμενα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είναι γνωστό, είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο Γραφείο του, στη Νέα Υόρκη. Δήλωσε δε, αμέσως μετά, πως «έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα». Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα έχει και ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Γ.Γ. συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συζήτησαν μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Ο Ερντογάν, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, θέλησε να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών.

  • Πέρα από τον ισχυρισμό του ότι «ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα», έθεσε και τα πλαίσια μέσα τα οποία αξιώνει:

«Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός». Έστειλε παράλληλα και μια προειδοποίηση: «Η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο πρέπει να εξαλειφθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης, Ερσίν Τατάρ. Ως γνήσιο φερέφωνο.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως τα δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται, δεν μπορούν να εμπνεύσουν αισιοδοξία, για τις προοπτικές που διανοίγονται στο Κυπριακό. Η λογική στη βάση της οποίας κινείται η κατοχική Τουρκία είναι αυτή της επιβολής των δικών της επεκτατικών επιδιώξεων.

Αυτή η λογική προφανώς και δεν επιτρέπει την όποια συνεννόηση καθώς διά της ισχύος η Άγκυρα θέλει να επιβάλλει τους δικούς της σχεδιασμούς. Και αυτό το πετυχαίνει, διαχρονικά, από τη δική μας στάση, αδράνειας και υποχωρητικότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι για τη μη λύση ευθύνεται η ελληνική πλευρά στην Κύπρο.

ΤΟ ζητούμενο είναι ποια θα είναι η στάση του κ. Γκουτέρες, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια των εγκαινίων του κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας, εκθείασε την κατοχική δύναμη για τον «ανθρωπιστικό ρόλο» της στο Μεταναστευτικό!

  • Ο κ. Γκουτέρες στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τον περασμένο Απρίλιο, επέτρεψε να ακουστεί η θέση για λύση δύο κρατών, που διατύπωσε η τουρκική πλευρά.

Διευκρίνισε, βέβαια, στην έκθεσή του για τις καλές υπηρεσίες του περασμένου Ιουλίου ότι, «ως Γενικός Γραμματέας, καθοδηγούμαι στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Χαρακτηρίζοντας, στην έκθεση, την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο «μοναδική» (sui generis), ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αναφέρει για πρώτη φορά ότι «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία». Τα υπόλοιπα την ερχόμενη Δευτέρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Σημείο εκκίνησης για την τουρκική πλευρά η αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος: Το γεύμα της Νέας Υόρκης και το μάξιμουμ αποτέλεσμα που θα έχει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: