Η πλειοψηφία της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αλλά και επενδύσεις 8,4 δισ.: Στο 34% το Δημόσιο, από 51%

Η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Κοζάνη. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡ




Σε πορεία φαστ τρακ ιδιωτικοποίησης εισέρχεται η ΔΕΗ καθώς στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια, δεν θα συμμετάσχουν ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο.

Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 17% των μετοχών, ουσιαστικά θα μηδενίσει τη συμμετοχή του και θα παραμείνει το 34% του Υπερταμείου προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να παραμείνει με ισχυρή καταστατική μειοψηφία 34% για να μπλοκάρει πιθανές ενέργειες της νέας διοίκησης που θα προκύπτει από τη γενική συνέλευση των μετόχων, εφόσον εκτιμάται ότι δημιουργούν πρόβλημα στην εθνική οικονομία ή την εθνική ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τόσο η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά και η πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ προχωρά σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ την πενταετία 2022-2026, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο.

Το προηγούμενο business plan προέβλεπε επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2023. Τα έσοδα από την πώληση του «πακέτου» του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισεκ. χωρίς να υπολογίζεται το χρέος που αναλαμβάνει ο επενδυτής) και η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ δημιουργούν ένα σημαντικό «πορτοφόλι» στο οποίο προστίθενται τα λειτουργικά κέρδη και οι προσεχείς ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πλάνο.

Τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ θα «κλειδώσουν» σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 19 Οκτωβρίου για να επικυρώσει τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας «με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δισ. σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες: Το Υπερταμείο δεν μπαίνει στην αύξηση του μετοχικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: