Εικαστική εγκατάσταση με 1000 μπαλόνια στη Στέγη Γραμμάτων




Σε μία ιδιότυπη σχολική αίθουσα χωρίς δασκάλους, βιβλία και μαθητές, αλλά περικυκλωμένη από χίλια μεγάλα κόκκινα μπαλόνια θα βρεθούν οι επισκέπτες της έκθεσης «Το Σχολείο του Μέλλοντος» που φιλοξενείται, από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίο,υ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση της Κάντυ Τσανγκ, της εικαστικού που απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Με καταγωγή από την Ταϊβάν, τόπο γέννησης το Πίτσμπουργκ και μόνιμη κατοικία της τη Νέα Ορλεάνη, η Κάντυ Τσανγκ κουβαλάει στο DNA της διαφορετικές κουλτούρες, αλλά μονάχα μία εμμονή: της αρέσει να ”πειράζει” το δημόσιο χώρο, σαν να στήνει στο κέντρο της πόλης ένα υβριδικό επιτραπέζιο παιχνίδι μαζικής συμμετοχής.

Σε αυτό το εικαστικό modus vivendi, όπου η τέχνη φλερτάρει με τον ακτιβισμό, οι μεγάλης κλίμακας διαδραστικές εγκαταστάσεις της Τσανγκ αφενός θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, αφετέρου δίνουν την ευκαιρία στους περαστικούς να συμμετάσχουν αυθόρμητα σε αυτές, να προβληματιστούν και, τελικά, να τις χρησιμοποιήσουν ως όχημα για την επανάκτηση του χώρου γύρω και εντός τους.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: