Του ΠΑΜΠΟΥ Σ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ
Με την επίσημη επίσκεψη του Μεξικανού Υπουργού Εξωτερικών Χοσέ Αντώνιο Μεάδε στην Τουρκία, από τις 28 ως τις 30 Ιουλίου, οι δύο κυβερνήσεις έστειλαν το μήνυμα πως υπάρχει κοινή επιθυμία σύσφιξης των κάθε λογής σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το ταξίδι του Μεάδε ανακοινώθηκε μόλις μια μέρα πριν την πραγματοποίησή του με την επισήμανση ότι ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, εκτός από τη συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα γίνει δεκτός και από πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπτουλάχ Γκιουλ.
Στην ίδια επίσημη ανακοίνωση του μεξικανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται πως η παρουσία του Μεάδε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχει σκοπό την προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, πριν από τη συνάντηση της «Ομάδας των 20».
Κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Χοσέ Αντώνιο Μεάδε θα έχει συναντήσεις με συλλογικά όργανα επιχειρηματιών, καθώς και ατομικές συναντήσεις με στόχο την προσέλκυση τουρκικών επενδύσεων, την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση της εικόνας οικονομικής σταθερότητας του Μεξικού και των δυνατοτήτων του για προώθηση και ανάπτυξη ευρύτερων οικονομικών σχέσεων.
Στο σχετικό δελτίο τύπου του μεξικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται επίσης πως ως προπομπός της επίσκεψης του προέδρου της χώρας του στην Τουρκία, ο Μεάδε από κοινού με τους συνομιλητές του θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει τα θέματα των σχέσεων των δύο χωρών που χρειάζονται ενίσχυση του νομικού τους πλαισίου ώστε να ενδυναμωθεί η συνεργασία τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.
Το Μεξικό, σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών, είχε θερμές σχέσεις με την Ελλάδα και ανέπτυσσε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση ψηφισμάτων και αποφάσεων που αφορούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι σχέσεις αυτές, τα τελευταία χρόνια, έπεσαν σε επίπεδο χειμερίας νάρκης και έμειναν κενές ουσιαστικού περιεχομένου. Χαρακτηριστική είναι η μείωση κάτω από το ελάχιστο της στελέχωσης της εκεί πρεσβείας μας.