Η αλ Κάιντα επιστρέφει μέσω του Αφγανιστάν: Οι τρομοκράτες αναδιοργανώνονται, λένε οι μυστικές υπηρεσίες

File Photo: Μέλη των Ταλιμπάν, με στρατιωτικές ενδυμασίες του αφγανικού στρατού, περιπολούν στους δρόμους της Καμπούλ. EPA, STRINGER




Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, η Αλ Κάιντα αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση για τις επιθέσεις της κατά της Αμερικής εντός της επόμενης διετίας, γράφει η εφημερίδα The Times, (Richard Spencer).

Η Αλ Κάιντα θεωρείται, επί του παρόντος, αρκετά υποβαθμισμένη ώστε να αποτελέσει άμεση απειλή, υποστηρίζει η CIA. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του David Cohen (αναπληρωτή διευθυντή της CIA) σε συνέδριο με θέμα την ασφάλεια, παρατηρούνται ήδη κάποιες ενδείξεις πιθανών κινήσεων της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Το πρώτο περιστατικό που τράβηξε την προσοχή της Δύσης είναι οι φήμες περί σύγκρουσης μεταξύ των ηγετικών στελεχών της νέας κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Baradar -ο ηγέτης των Ταλιμπάν που ευθύνεται για την «ειρηνευτική συμφωνία» με τον Trump με αποτέλεσμα τη φετινή αποχώρηση των Αμερικανών- ήρθε σε σύγκρουση με τον Haqqani -ηγέτη στρατιωτικής ομάδας στα σύνορα με το Πακιστάν- για το σε ποιον πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για την αποχώρηση των Αμερικανών.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν που εδρεύουν στο Κατάρ ισχυρίζονται ότι οι διαπραγματευτικές τους ικανότητες ανάγκασαν τους Αμερικανούς σε αποχώρηση. Το δίκτυο του Haqqani υποστηρίζει ότι εκείνο νίκησε τη Δύση στο πεδίο της μάχης. Η σύγκρουση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, σημειώνεται στο άρθρο.

Ο Haqqani είναι ο υπουργός εσωτερικών, υπεύθυνος να τηρήσει την υπόσχεση να μην επιτραπεί στην Αλ Κάιντα να οργανωθεί εκ νέου. Η απόφαση του προέδρου Biden να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα δοκιμαστεί από αυτή την εξέλιξη, το αν η Αλ Κάιντα θα καταφέρει να αναδιοργανωθεί και να σχεδιάσει επιθέσεις κατά της Αμερικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οποιαδήποτε κίνηση απομόνωσης των Ταλιμπάν θα ευνοήσει την Αλ Κάιντα.

ΠΗΓΗ: The Times, Richard Spencer – Al-Qaeda regroups amid Afghan chaos ‘to plan US attacks’

Γερμανία : Πολύ δύσκολα αναστρέψιμη πλέον η πρωτιά του σοσιαλδημοκράτη Σολτς * Πολλαπλές εκδοχές κυβέρνησης συνεργασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: