Στο προσκήνιο το θέμα των εγγυήσεων, επικοινωνιακά τρικ από την Τουρκία




Λευκωσία: Ανακατεύεται ξανά η τράπουλα στο θέμα των εγγυήσεων, που λόγω συζητήσεων σε διάφορα επίπεδα επανήλθε στο προσκήνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Λευκωσίας.

Αν και το κεφάλαιο αυτό θα συζητηθεί στο τέλος, είναι προφανές πως τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί ψηλά στην ατζέντα και είναι προφανές πως αναζητούνται φόρμουλες, που θα δώσουν διέξοδο.

Τόσο οι διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νταβός όσο και αυτές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην Κωνσταντινούπολη, το περασμένο Σάββατο, έφεραν στη δημόσια συζήτηση τα ζητήματα που άπτονται του κεφαλαίου αυτού.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα αυτό με διαμόρφωση ιδεών. Χθες, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για επαφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί από τον Άντρο Κυπριανού για τις συναντήσεις του με Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου.

Είναι σαφές πως η Τουρκία δίνει το μήνυμα πως συζητά το θέμα των εγγυήσεων, δεν προκύπτει ωστόσο κανένα σημάδι πως αποδέχεται κατάργησή τους.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες κινούνται πιο ενεργά στο Κυπριακό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε χθες με τις επαφές που είχαν τρεις Επιτρόποι (Μογκερίνι, Στυλιανίδης και Χαν) στην Άγκυρα και η συζήτηση του θέματος διαδοχικά με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου. Η ΕΕ ενδιαφέρεται για το θέμα της ασφάλειας και για ένα επιπρόσθετο λόγο, που συνδέεται με τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: