Κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών στη Θεσσαλονίκη: Οργή για τις κατηγορίες των Φίλη και Αποστόλου




Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών στη Θεσσαλονίκη που θα κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Τονίζεται ότι εν αναμονή της συνάντησης οι συμμετέχοντες στα περισσότερα μπλόκα διατηρούν μετριοπαθή στάση.

Το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Άνοιγμα του τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, πραγματοποίησαν χθες οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, απλώς επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς στα λεγόμενά μας, πως όταν θα βλέπουμε ότι επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουμε για να μην προκαλούμε ταλαιπωρία».

Σύμφωνα με το Mega, καζάνι που βράζει θυμίζουν όλα τα αγροτικά μπλόκα καθώς ούτε η ομιλία του πρωθυπουργού που τους κάλεσε σε διάλογο ικανοποίησε τις προσδοκίες τους, ενώ “λάδι στη φωτιά” έριξαν με τις δηλώσεις ο Ευ. Αποστόλου και ο Ν. Φίλης που μίλησαν για “φοροδιαφυγή των αγροτών” και για “αγροτοπατέρες”. Οι αγρότες συγκεντρώνονται αύριο σε Θεσσαλονίκη και Νίκαια για να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, ανέφερε πως φορολογείται το ήμισυ της ετήσιας αγροτικής παραγωγής, ενώ ένα το αφορολόγητο φτάσει στις 30.000 ευρώ – όπως ζητούν οι αγρότες – τότε θα είναι ελάχιστο το ποσό που θα φορολογηθεί. Τόνισε μάλιστα πως από τους 530.000 αγρότες που υπέβαλαν φορολογική δήλωση μόλις οι 5.700 δήλωσαν έσοδα πάνω από 30.000 ευρώ.

“Φωτιά” στο ήδη τεταμένο σκηνικό έβαλαν και οι δηλώσεις Φίλη που είπε πως το πάρτι των αγροτοπατέρων τελείωσε και είναι καιρός να επιστρέψουν στον διάλογο. Την ίδια στιγμή πάντως τα τρακτέρ στα μπλόκα αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αποκλεισμοί εθνικών οδών και τελωνείων.

Στα Μάλγαρα οι αγρότες έκλεισαν το πρωί αλλά και το απόγευμα για δύο ώρες την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα όμως να προκληθεί ένταση με οδηγούς που ήθελαν να περάσουν. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν όμως και αστυνομικοί που επίσης διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό.

Στον Προμαχώνα οι αγρότες προχώρησαν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου και το άνοιξαν αργότερα μόνο για ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ στην Κουλούρα Ημαθίας αγρότες αποδοκίμασαν τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδη και μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου.

Οι αγρότες στα Τέμπη δεν έχουν σκοπό να αποχωρήσουν αν δεν δουν πρώτα τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται, ενώ διαμαρτυρίες ξεκίνησαν και οι συνάδελφοί του στη Νάξο που κατέλαβαν συμβολικά τον καταπέλτη πλοίου. Στο μπλόκο της Χαλκηδόνας αγρότες έχυσαν γάλα και έβαλαν φωτιά σε μπάλες από σανό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αποφασισμένοι πια για όλα είναι οι αγρότες, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Παιδείας Νίκου Φίλη.

Ο πρώτος κατηγόρησε τους αγρότες για φοροδιαφυγή υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα τελευταία δύο χρόνια που το μέσο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας εξακολουθεί να βαίνει μειούμενο ο αγροτικός κόσμος αύξησε τα εισοδήματά του κατά 12%.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «επιμένουμε στον διάλογο με τους αγρότες, αλλά το πάρτι των αγροτοπατέρων θα τελειώσει».

Οι κ. Αποστόλου και Φίλης ήταν σ’ αυτούς που ενθάρρυναν τις κινητοποιήσεις των αγροτών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τις εθνικές οδούς Πατρών-Πύργου και Αντιρρίου-Ιωαννίνων έχουν αποκλείσει αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Αχαΐας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες.

Σχετικά με τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, όπου και εκεί υπάρχει μπλόκο των αγροτών από την Αιγιάλεια.

Ακόμη, στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς Λευκάδα και Αστακό.

http://mignatiou.com/2016/01/polemiki-atmosfera-plithenoun-ta-bloka-8-000-trakter-stous-dromous-tis-choras/

Αγροτικές κινητοποιήσεις. Φωτογραφία αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ
Αγροτικές κινητοποιήσεις. Φωτογραφία αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δυο κρίσιμες αγροτικές συσκέψεις πανελλαδικής εμβέλειας, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Νίκαια Λάρισας, πραγματοποιούνται και αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Με αφορμή την σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, η οποία αποφασίστηκε στην συνάντηση εκπροσώπων 30 μπλόκων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Τέμπη, η συντονιστική επιτροπή των Τεμπών εξέδωσε κάλεσμα συμμετοχής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Οι αγρότες που είναι κινητοποιημένοι σε όλη την Eλλάδα, είναι στο δρόμο και στα μπλόκα, και με την παρουσία πολλών νέων να συμμετέχουν γιατί αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας.

Στη συνάντηση των μπλόκων του Σαββάτου στα Τέμπη, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα τρία βασικά αιτήματα: φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής. Και με δεδομένο ότι αυτά δεν πρέπει να περάσουν, αποφάσισαν σε μια νέα συνάντηση την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, για μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερο συντονισμό, να προσκαλέσουν και τους υπόλοιπους αγρότες που είναι στα μπλόκα, για να έχουν ενιαία φωνή και ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο.

Με σεβασμό στο δύσκολο αγώνα των αγροτών-κτηνοτρόφων για την αναγνώριση και κατοχύρωση του επαγγέλματος τους, γίνεται ανοιχτή συζήτηση οργάνωσης για το κίνημα που είναι στο δρόμο, χωρίς προκαθορισμένα κείμενα και κάθε είδους «ομπρέλες».

Η συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.

Στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας εξάλλου, στη μία το μεσημέρι, η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή μπλόκων, που όπως επισημαίνεται εκφράζει την συσπείρωση των Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί (και έχουν υιοθετήσει πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασιστεί σε πανελλαδικές συσκέψεις), καλεί σε πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα.

Στο μεταξύ, τα Τέμπη έκλεισαν και σήμερα από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ κλείνουν εκ νέου από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ. Για αύριο λόγω της σύσκεψης της Θεσσαλονίκης, δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο της κοιλάδας.

Ωστόσο οι αγρότες οι οποίοι εξακολουθούν να ζητούν «διάλογο από μηδενική βάση» αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν από την Τετάρτη και μετά στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα τους, κυκλοφοριακό «μπλάκ-άουτ» επί του ΠΑΘΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: