Του Άκη Κοσώνα*

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη ρευστή πολιτική συγκυρία και να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ, μέσω συγκρότησης ενός νέου κεντροαριστερού πόλου. Στόχος είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που θα περιέχει δυνάμεις οι οποίες θα διατηρούν μεν την αυτονομία τους, αλλά δεν θα προβάλλουν τις επιμέρους πολιτικές τους ως κυρίαρχες.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ, το 2010, με τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας έμειναν χωρίς πολιτική έκφραση. Επειδή από τότε έως σήμερα στην Ελλάδα το πολιτικό παιχνίδι διεξήχθη όχι με ιδεολογικούς αλλά με όρους κοινωνικής αντιπαράθεσης μέσω των στερήσεων που επέβαλαν τα αλλεπάλληλα προγράμματα σε πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις συγκρότησης νέου σοβαρού χώρου ανάλογου με το ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί διότι αφενός εκπροσωπούσε την κρίση (ταυτισμένο στη συνείδηση του κόσμου με τις πολιτικές που την έφεραν) και αφετέρου έκανε την ολέθρια  επιλογή να συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 που άλλαξε η κυβερνητική πλειοψηφία. Το γεγονός μάλιστα ότι συμμετείχε σε κυβερνήσεις με κορμό της ΝΔ το κατέστησε κάτι σαν πολιτικό παράρτημα της Δεξιάς, με αποτέλεσμα να ψηφίζεται μόνο από μια σκληρή πρωτογενή βάση της τάξεως του 5%.

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις; Πιθανόν, και πάντως περισσότερο απ’ όσο πέρυσι τέτοιο καιρό, ή και πριν από έξι μήνες. Η απόσταση του τρόπου και περιεχομένου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την ιδεολογία, τις θέσεις και τα υπεσχημένα, απελευθερώνει ψηφοφόρους που είχαν μετακινηθεί εκεί προκειμένου να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τα οποία άλωνε η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Με ανάλογη ευκολία οι ψηφοφόροι αυτοί (που δεν είναι λίγοι) μπορούν να επιστρέψουν στο νέο ΠΑΣΟΚ (όπως κι αν λέγεται) έστω και δοκιμαστικά. Αν μάλιστα απουσιάζουν οι άνθρωποι- σύμβολα της συνεργασίας με τη ΝΔ και οι μνημονιακοί υπέρμαχοι της λογικής «δεν υπάρχει άλλη λύση», τότε αρκετοί οριακοί ψηφοφόροι θα θελήσουν «να ξαναδοκιμάσουν».

Έτσι κι αλλιώς και στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν καλά ότι το 36% που πήραν τον Ιανουάριο αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι προϊόν μετακινήσεων και δεν αποτελεί εκλογική βάση. Αν το ΠΑΣΟΚ δια των διευρύνσεων και συνεργασιών απομακρυνθεί από τη λογική της συνεργασίας με τη Δεξιά (που παγίως αποτελεί για τον κόσμο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας τον ορατό αντίπαλο), μπορεί να ξαναχτιστεί διεκδικώντας όχι τις δόξες του παρελθόντος, αλλά ευπρεπή ποσοστά που θα του επιτρέπουν να διεκδικήσει ρόλο στη συγκρότηση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Αρκεί οι δυνάμεις που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια να μην ταυτίζονται με πρόσωπα και σχήματα που μιλούν και ομνύουν στο όνομα της κεντροαριστεράς και εν τέλει κάνουν ουρά στον θάλαμο αναμονής της όποιας μνημονιακής εξουσίας. Τέτοιες παρουσίες θα οδηγήσουν την όποια προσπάθεια σε αποτυχία και το (υπάρχον) ΠΑΣΟΚ σε περαιτέρω συρρίκνωση.

  • Ο Άκης Κοσώνας είναι δημοσιογράφος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: