Οι Βρετανοί είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως για την επικείμενη πτώση της Καμπούλ: Ο υπουργός τους πήγε στην …Κρήτη!

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ. EPA, MOHAMMED ABU OBAID




Αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου βρέθηκε χθες ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, καλούμενος να απολογηθεί για τις αστοχίες της βρετανικής διπλωματίας και το χάος που δημιουργήθηκε κατά την επιχείρηση εκκένωσης, γράφει η εφημερίδα The Times, (Steven Swiford).

Η ακρόαση αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχιση της πολιτικής του πορείας αν και δεν κατάφερε κάποιο τελειωτικό χτύπημα στο Βρετανό πολιτικό, σχολιάζεται. Κατά γενική ομολογία, εμφανίστηκε πολύ καλά προετοιμασμένος και κατάφερε να αποφύγει τις ερωτήσεις-παγίδες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κανένας δεν είχε προβλέψει την ταχεία πτώση της αφγανικής κυβέρνησης και την άμεση κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Συμπλήρωσε πως η προσδοκία πιο έγκυρης εκκένωσης της Καμπούλ είναι παράλογη. Αντιθέτως, χαρακτήρισε «ηράκλεια» την προσπάθεια του προσωπικού της πρεσβείας και των Βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατάφεραν να φυγαδεύσουν περισσότερους από 15 χιλιάδες Αφγανούς.

Ωστόσο, σημειώνεται, τα ανώτερα στελέχη του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών είχαν ενημερωθεί ήδη από τον Ιούλιο για τον κίνδυνο κατάρρευσης του Αφγανιστάν.

Η σχετική έκθεση του υπουργείου εξωτερικών προειδοποιούσε ότι πολλές αφγανικές πόλεις θα έπεφταν στα χέρια των Ταλιμπάν και πως θα ακολουθούσε «μαζικός εκτοπισμός» ανθρώπων. Η έκθεση έκανε λόγο για αποσταθεροποίηση της περιοχής και αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή φήμη του ΗΒ και της μάχης του κατά της τρομοκρατίας. Η σχετική έκθεση κοινοποιήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου τρεις εβδομάδες πριν την πτώση της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών κατηγορήθηκε ότι αναχώρησε για πολυτελείς διακοπές στην Κρήτη λίγες μέρες αργότερα. Ο Βρετανός πολιτικός βρισκόταν εκεί όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ στις 16 Αυγούστου, αν και στελέχη του υπουργείου επέμεναν ότι ο υπουργός εργαζόταν. 

Ο Raab παραδέχτηκε χθες ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ότι η Βρετανία εξεπλάγη από την κλίμακα και την ταχύτητα της πτώσης της Καμπούλ, ενώ κατηγόρησε επί της ουσίας τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών ότι εκτίμησαν πως η πτώση της Καμπούλ δεν  θα ήταν άμεση αλλά σταδιακή. Σε ό,τι αφορά το χάος που δημιουργήθηκε κατά την εκκένωση, ο Raab δήλωσε ότι δεν γνωρίζει «ακριβώς» πόσοι Αφγανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στο ΗΒ και αρνήθηκε να σχολιάσει φήμες ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 9 χιλιάδες.

ΠΗΓΗ: The Times, Steven Swiford – Dominic Raab ‘was warned in July’ of Afghanistan collapse

H Κύπρια πεθερά του Μενέντεζ, ο Κύπριος φίλος του και οι σχέσεις ζωής του γερουσιαστή με την Κύπρο [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: