Το “Ισλαμικό Κράτος”, που υποτίθεται ηττήθηκε στη Συρία, απειλεί πάλι τους Δυτικούς μέσω Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κυριαρχούν σε όλο σχεδόν το Αφγανιστάν. Το στιγμιότυπο είναι από το Κανταχάρ. EPA, STRINGER




Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η οποία είναι εχθρική προς τους Ταλιμπάν, αλλά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την επικρατούσα σύγχυση, γράφει η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt.

Το Ι.Κ. του Αφγανιστάν αποτελείται από τρομοκράτες που έφυγαν από τη Συρία και το Ιράκ και βρήκαν καταφύγιο στην πολύπαθη χώρα. Είναι εχθρικοί προς τους Ταλιμπάν και προσπαθούν να ελέγξουν μία επαρχία η οποία θα αποτελεί το προπύργιό τους.

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν δημόσια τους φόβους τους για την πιθανότητα επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ειδικά από την έναρξη της αποχώρησης των διεθνών στρατευμάτων στις αρχές Μαΐου. Πολλοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ο πληθυσμός αντιδρά με εχθρότητα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Kemal Kilicdaroglu) δήλωσε ότι το κόμμα του θα στείλει όλους τους πρόσφυγες πίσω. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Η Τουρκία δεν θα είναι ούτε συνοριοφύλακας ούτε προσφυγικός καταυλισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)».

Η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων. Οι περιπολίες της ελληνικής ακτοφυλακής αναχαιτίζουν τα περισσότερα σκάφη και τα αναγκάζουν να στραφούν προς την Τουρκία και η αστυνομία και ο στρατός αυξάνουν την παρουσία τους στον ποταμό Έβρο.

Οι μέθοδοι αποτροπής είναι αμφιλεγόμενες: ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις βοήθειας τις καταγγέλλουν. Η Ελλάδα όμως δεν θέλει να γλιστρήσει σε μια νέα προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε αυτήν την εβδομάδα ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων έχει αποτέλεσμα: Φέτος ο αριθμός των παράτυπων διαβάσεων των συνόρων μειώθηκε κατά 70 %.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δεν βλέπει σημάδια αύξησης τους αλλά προειδοποιεί  ότι η κατάσταση είναι «δυναμική». Το κύριο μέλημα στην Αθήνα είναι ότι ο Erdogan θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά τους μετανάστες, όπως τον Μάρτιο του 2020.

ΠΗΓΗ: Ηandelsblatt (Ozan Demircan, Christoph Herwartz, Gerd Höhler) – Warnung vor Raketen des IS – Griechenland wappnet sich gegen Flüchtlinge

Αποκαλυπτήρια Ερντογάν: Θέλει κυβέρνηση Ταλιμπάν και ετοιμάζεται να «συμβάλει» στη δημιουργία των νέων θεσμών, λέει η Χουριέτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: