Η Τουρκία έκανε πίσω, όπως αναμενόταν: Δεν θα αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

FILE PHOTO Εικόνα από δορυφόρο των δρόμων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν 16 August 2021 EPA, MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT




Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αλλά είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη εάν το ζητήσουν οι Ταλιμπάν, δήλωσαν δύο τουρκικές πηγές εν μέσω αναταραχών στην αφγανική πρωτεύουσα μετά τη νίκη και την επιστροφή της οργάνωσης στην εξουσία.

Η Τουρκία, η οποία έχει 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είχε προσφερθεί να τους κρατήσει στην Καμπούλ για να φυλάξουν και να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση άλλων μελών του ΝΑΤΟ και συζητούσε τις λεπτομέρειες με την Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ασράφ Γκανί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι τις τελευταίες δύο ημέρες αφότου ο Γανί έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και χιλιάδες Αφγανοί, που επίσης ελπίζουν να διαφύγουν, κατέκλυσαν το αεροδρόμιο τη Δευτέρα.

Οι Ταλιμπάν είχαν επίσης προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αφήσει τους  στρατιώτες της στο Αφγανιστάν για να ασκήσουν τον έλεγχο στο αεροδρόμιο – προειδοποιήσεις τις οποίες η Άγκυρα είχε απορρίψει πριν οι ισλαμιστές τρομοκράτες εισβάλουν στην πρωτεύουσα.

“Στο σημείο που έφτασε τα πράγματα, επικρατεί απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τάξη έχει διαταραχθεί εντελώς”, δήλωσε μία από τις πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Σε αυτό το στάδιο, η διαδικασία ανάληψης από τους Τούρκους στρατιώτες του αερολιμένα σταμάτησε αυτόματα», πρόσθεσε ο ίδιος στο Reuters.

“Ωστόσο, σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν ζητήσουν τεχνική υποστήριξη, η Τουρκία μπορεί να παρέχει ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη στο αεροδρόμιο”, είπε.

Η κίνηση για την κατάργηση των σχεδίων έρχεται μετά την ταχεία κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις μετά από 20 χρόνια πολέμου που κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επέκριναν τα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι μια τέτοια αποστολή θα θέσει τους Τούρκους στρατιώτες σε κίνδυνο και ζήτησαν την άμεση αποχώρησή τους εν μέσω της αυξανόμενης βίας.

Μέχρι την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η Άγκυρα παραμένει πιστή στα σχέδια και ότι θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Καμπούλ πριν λάβει την τελική απόφαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε ηρεμία στο Αφγανιστάν και επέκρινε την επάνοδο των Ταλιμπάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τους ηγέτες τους στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Η Άγκυρα είχε θεωρήσει την αποστολή του αεροδρομίου ως έναν πιθανό τομέα συνεργασίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επούλωση των άσχημων σχέσεων της με την Ουάσινγκτον και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ, πάντως, ότι τουρκικές πηγές ασφάλειας που μίλησαν στην εφημερίδα Daily Sabah διέψευσαν αργά τη Δευτέρα ότι η Τουρκία είχε εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αναλάβει τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ “Χαμίντ Καρζάι”.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμη τέτοια απόφαση», ανέφεραν οι πηγές στην τουρκική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, Turkey drops Kabul airport plans but will assist if Taliban ask -sources

Δεν βιαζόμαστε να αναγνωρίσουμε την εξουσία των Ταλιμπάν, λέει ο Λαβρόφ: Βλέπει θετικές ενδείξεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: