Ελέγχουν το Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ζητούν ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν συνεχίζουν να προστατεύουν την Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. EPA, STRINGER




Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Η Σουηδία απομακρύνει όλο το προσωπικό από την πρεσβεία της- Η Γερμανία στέλνει αεροσκάφη A400M για την εκκένωση από την Καμπούλ

Η Σουηδία θα απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio, επικαλούμενο πηγές.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την αφγανική πρωτεύουσα, έγραψε η Bild am Sonntag.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν προσδιορίζει, οι οποίες λένε πως τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, πιθανόν στην πρωτεύουσα Ουζμπεκιστάν Τασκένδη για τη μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως μια αποστολή για την επιχείρηση εκκένωσης προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το δημοσίευμα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Καμπούλ, Afghanistan – Στοκχόλμη, Sweden

Εκτός αν επηρεαστεί η επιχείρηση εκκένωσης: Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στο Αφγανιστάν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: