
ΚΟΣΜΟΣ
24/09/2025 | 03:51
Την πρώην πρόεδρο Μπατσελέτ θα προτείνει η Χιλή για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά τη λήξη της θητείας Γκουτέρες
Η Χιλή θα προτείνει την πρώην πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, για διάδοχο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο νυν πρόεδρος, Γκαμπριέλ Μπόριτς.
«Η Μπατσελέτ δεν είναι μόνο μια ευρέως γνωστή και σεβαστή προσωπικότητα στην παγκόσμια σκηνή» δήλωσε ο Μπόριτς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Η σταδιοδρομία της είναι εξαιρετικά συνεπής με τις αξίες που εμπνέουν αυτόν τον Οργανισμό» συμπλήρωσε.
Η 73χρονη πρώην πρόεδρος έγραψε ιστορία στη Χιλή ως η μόνη γυναίκα που κατείχε το ύπατο αξίωμα δύο φορές (2006-2010 και 2014-2018). Έχει διατελέσει Εκτελεστική Διευθύντρια της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (2010-2013) και Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (2018-2022).
Το όνομά της αναφέρεται συχνά μεταξύ των υποψηφίων για το αξίωμα, μαζί με αυτό της Αλίσια Μπάρσενα, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Μεξικού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του στις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν είχε ποτέ γυναίκα στο τιμόνι του και μόνο ένας Λατινοαμερικάνος, ο Περουβιανός Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας (1982-1991).
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ