weather symbol
24
ΤΡΙ 9/9/25 | 03:25
FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν σε μία από τις εθνικιστικές ομιλίες του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Θα αποτολμήσει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πόρτες του φρενοκομείου; Τα “Σεπτεμβριανά” του 1955 και η ερντογανική παράνοια του σήμερα

Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ* – Λευκωσία

Το βράδυ της 6ης– 7ης  Σεπτεμβρίου 1955, ξέσπασε βάσει καλομελετημένου  Βρετανοτουρκικού σχεδίου το  “πογκρόμ” κατά των Ελλήνων της  Κωνσταντινούπολης.  Το έναυσμα  για το μακελειό  έδωσε η προβοκατόρικη  έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Κεμάλ Αττατούρκ στην Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το Κυπριακό και τον αγώνα της ΕΟΚΑ, οι εμπνευστές του σχεδίου εστόχευαν μέσω του  φανατισμένου τουρκικού όχλου να αφανίσουν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης που αριθμούσε 150000. Και σε μερικές ώρες τα κατάφεραν.

  • Ο τουρκικός  όχλος σκότωσε,  βίασε , πυρπόλησε, καταστρέφοντας ολοσχερώς την  ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα.  Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος για τη ζωή τους,  ανάγκασαν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Λεπτές πτυχές για την “τρίτη άλωση” ,  όπως ονομάσθηκε  η  Τουρκική θηριωδία  της 6ης – 7ης  Σεπτεμβρίου 1955, ήλθαν στο φως το 1961  κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τελικά δεν απέφυγε την αγχόνη.

Τον  τελευταία καιρό  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθετώντας τον αδίστακτο μεγαλοιδεατισμό του για μετατροπή  της  Τουρκία σε υπερδύναμη,  παρουσιάζεται ως δεινός παίκτης της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας.

  • Στη μανιώδη προσπάθεια του να  κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην πολιτική ζωή   και να καταγραφεί στην  ισλαμοφασιστική ιστορία ως ανώτερος του  Κεμάλ Αττατούρκ, προβαίνει σε  παρανοικές και παράνομες ενέργειες με αιχμή , τις εντεινόμενες απειλές κατά Ελλάδας –Κύπρου,  τις ασύμμετρες απειλές που εκτοξεύει  συχνά – πυκνά σε βάρος της Ευρωπαΐκής Ένωσης  αλλά και τους  λεονταρισμούς του κατά του Ισραήλ και της  Γαλλίας.

Ο  Ερντογάν με τις Χιτλερικές πρακτικές του αυτοεγκλωβίζεται σε ένα ασφυκτικό κλοιό,  διπλωματικό και στρατιωτικό, που δύσκολα μπορεί να βρεί έξοδο διαφυγής. Χάνει σιγά – σιγά  την αξιοπιστία του ως εταίρος στο ΝΑΤΟ ενώ βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τους πλείστους γείτονες του, ιδίως με το Ισραήλ, και τελευταίως με την Ευρωπαική Ένωση.

Εκτιμούμε ότι  μπροστά στα κολοσσιαία αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η μόνη διέξοδος που έχει ο Ερντογάν για να εξιλεωθεί είναι να παρασύρει την Ελλάδα σε περιπέτειες ή και να συγκρουστεί με το Ισραήλ.

Με την πλάτη στον τοίχο

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν, ως όμηρος πλέον των  παρανοικών επιλογών του,  μοιάζει με λιοντάρι που βρυχάται, έτοιμο να επιτεθεί. Η  Ελλάδα βέβαια δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα του Ερντογάν,  αποφεύγοντας  την πολεμική σύρραξη αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα  την πολεμική της μηχανή ενισχύοντας παράλληλα  τις συμμαχικές της συνεργασίες, ιδίως με τις ΗΠΑ.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ξεκάθαρος αμυντικός  προσανατολισμός της Κυπριακής κυβέρνησης  είναι άκρως υποβοηθητικός εξ’ ού και η  λυσσαλέα φραστική, ενορχηστρωμένη επίθεση του τουρκοκυπριακού  ψευδοκράτους – Άγκυρας ενάντια στον Πρόεδρο  Χριστοδουλίδη.

  • Εναπόκειται λοιπόν στον Ερντογάν να αποφασίσει κατά πόσο  θα ανοίξει τις πόρτες του φρενοκομείου ή όχι.  Αν το αποτολμήσει, είναι βέβαιο ότι  θα  σύρει την χώρα του στο χάος οδηγώντας τον ίδιο με μαθηματική ακρίβεια στην αγχόνη,  έχοντας  την τύχη του  Μεντερές.  

Στην περίπτωση αυτή, ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής  θα αλλάξει άρδην και η Τουρκία θα στριμωχθεί στη γωνιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της.  Έχοντας αυτά κατά νουν, θεωρούμεν πως είναι μονόδρομος για Κύπρο και Ελλάδα να επαναφέρουν στο προσκήνιο το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και ακόμη να προχωρήσουν ταχύτατα στην υιοθέτηση  ειλικρινούς μακρόπνοης  πανεθνικής  συνεργασίας σε ζωτικούς τομείς,  ως ανάχωμα για απόκρουση του ιταμού εισβολέα.

* Ο Ξενής Ξενοφώντος είναι δημοσιογράφος και πρόεδρος Ινστιτούτου  Ελληνικού  Πολιτισμού.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 7 Σεπτεμβρίου 2025

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης