weather symbol
29
ΠΑΡ 12/9/25 | 09:34
FILE PHOTO: Η κ Λαόυρα Κοβέσι (μεσον) επικεφαλής των ευρωπαίων εισαγγελέων. Φωτογραφία via The Independent Public Prosecution Office of the EU

Οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας γιά το καλώδιο: Το μαχαίρι ΠΡΕΠΕΙ να φτάσει στο κόκκαλο, οι θορυβώδεις κατά καιρούς εξαγγελίες να μην ηχούν ως «έπεα πτερόεντα»….

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ* – Λευκωσία

Η πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα πρόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε ποινικές έρευνες για δύο  μεγάλα έργα, εκείνα του Βασιλικού και της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, επαναφέρει στην δημόσια σφαίρα το θέμα της διαφθοράς στην Κύπρο.

Προηγήθηκαν βέβαια τα σκάνδαλα με την αλόγιστη παραχώρηση Κυπριακών-Ευρωπαϊκών διαβατηρίων και η κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, κατέδειξε ότι πέραν του 50% υπήρξαν προϊόν παρανομιών και παρατυπιών.

  • Αν συνυπολογίσουμε τα προηγηθέντα με την τραπεζική ασυδοσία και την επακολουθήσασα οικονομική κρίση, όπως και την κατάρρευση – διάλυση του Συνεργατισμού, καταλήγουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι ο δημόσιος βίος στην Κύπρο δηλητηριάζεται επικίνδυνα με ζητήματα παραβίασης των κανόνων έντιμης και χρηστής διοίκησης.
  • Το χειρότερο η διεθνής ανυποληψία στην οποία περιήλθε η Κύπρος.

Η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» υπήρξε η αφορμή, για μια ακόμα φορά, για να επανέλθει στο δημόσιο διάλογο η ανάγκη λήψης μέτρων κατά των φαινομένων διαφθοράς.

Πέραν ωστόσο της πλειοδοσίας σε λόγια καταδίκης, αυτό που επιβάλλεται είναι συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πείθουν τους πολίτες ότι διαμορφώνεται ένα απροσπέλαστο τείχος απέναντι στη διαφθορά που κατατρώει τα σωθικά της Κυπριακής κοινωνίας.

Γιατί είναι γεγονός αναντίλεκτο ότι στην Κύπρο η αποδοκιμασία και απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή γίνεται κατά κανόνα με κηρύγματα ηθικολογίας και γενικόλογες ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές. Μεγαλόστομες διακηρύξεις, καταγγελτικός λόγος και έωλες υποσχέσεις. Ότι δήθεν «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο». Οι θορυβώδεις κατά καιρούς εξαγγελίες ηχούν ως «έπεα πτερόεντα».

  • Αυτό όμως που χρειάζεται είναι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δημοκρατικός έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία. Αναμόρφωση του κράτους για να είναι υπηρέτης του πολίτη και όχι των επιτήδειων και των διεφθαρμένων.

Η δυσχέρεια όχι μόνο συγκεκριμένων πολιτικών φορέων και προσώπων, αλλά και των ιδίων των δημοκρατικών θεσμών να καθορίσουν κανόνες και να εμποδίσουν τη βιαιότητα της εισβολής της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα, αποτελεί σήμερα ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για τη δημοκρατία.

Σε αυτή τη φθοροποιό διαδικασία όπου αρχές και αξίες γκρεμίζονται κατά τις επιθυμίες διαπλεκομένων συμφερόντων και υπόγειας διαδρομής κυκλωμάτων, η Πολιτεία και οι θεσμοί παρουσιάζονται ανήμποροι να αντιδράσουν. Το δε χειρότερο είναι ότι η κοινωνία φαίνεται να συμφιλιώνεται και παραμένει απαθής ενώπιον της προϊούσας φθοράς του δημόσιου βίου.

  • Η διαπίστωση της κρίσης και η συνεχής επανάληψη αυτής της διαπίστωσης δεν θα φέρουν την κάθαρση και την αποκατάσταση της πολιτικής ηθικής.
  • Αυτό θα γίνει, πρώτον μέσα από μια ολομέτωπη ρήξη με τα φαινόμενα της παρακμής και δεύτερον με τη διατύπωση προτάσεων για θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα υψώνουν απροσπέλαστο τείχος σε αυτά τα φαινόμενα.
  • Οι φλύαρες εξαγγελίες μέτρων κατά της διαφθοράς μάλλον ως ευχολόγια ηχούν.

Για να βρει η πολιτική  τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία, αυτονομία και προπάντων τη χαμένη της τιμή και ηθική, θα πρέπει χωρίς υποκριτικές κρισιολογίες να αγωνιστούμε περνώντας από τους λόγους στις πράξεις.

Να αγωνιστούμε έμπρακτα για μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τους θεσμούς και θα επαναφέρουν τα οράματα, τις αξίες και τις αρχές ως μέτρα και στόχους μιας άλλης πολιτικής.

  • Μια πρώτη και θεμελιακή μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός Συντονιστικού Συμβουλίου κατά της διαφθοράς του οποίου Πρόεδρος και μέλη να διορίζονται πρώην ανώτατοι δικαστικοί υψηλού κύρους και ηθικής ακεραιότητας. Ο διορισμός τους να εγκρίνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Σκοπός αυτού του Συμβουλίου θα είναι η μελέτη του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η διατύπωση προτάσεων εισαγωγής νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων για πρόληψη, καταστολή και ποινικό κολασμό πράξεων διαφθοράς και διαπλοκής.
  • Στόχος η υλοποίηση των προνοιών του Νόμου 23 (ΙΙΙ) του 2000 που κύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποινικοποίηση της διαφθοράς.

Οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν την οικοδόμηση ενός κράτους τίμιου, ικανού και αποτελεσματικού.

Απαιτούν πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών. Απαιτούν από το Κράτος  να ξεφύγει από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να αναδειχθεί μοχλός προοδευτικής κίνησης της κοινωνίας.

Προ πάντων όμως οι πολίτες ζητούν το λόγο. Απαιτούν το συνταγματικό τους ρόλο. Θέλουν να ακούγεται η φωνή τους. Όχι σαν απόμακρη ηχώ προς τα κέντρα εξουσίας. Αλλά ως η δημιουργός και καθοριστική δύναμη διαμόρφωσης των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον του τόπου.

Με  έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία. Με επανίδρυση ενός κράτους φιλικού προς τους πολίτες με θεσμούς έντιμης και χρηστής διοίκησης.

Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής Των Αντιπροσώπων, 8 Σεπτεμβρίου 2025

acf_relationship_post_title field=”related_inarticle_post”]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης