weather symbol
24
ΤΡΙ 16/9/25 | 03:47
epa12379931 Emmanouil Karalis of Greece competes in the Men's Pole Vault final at the World Athletics Championships 2025 in Tokyo, Japan, 15 September 2025. EPA/MAST IRHAM

Δεύτερος στον κόσμο ο Καραλής με 6 μέτρα, πίσω μόνον από τον υπεραθλητή Ντουπλάντις που έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 6.30 στο Τόκιο [videos]

Στο δεύτερο σκαλί του κόσμου βρίσκεται πλέον ο Εμμανουήλ Καραλής καθώς με άλμα στα 6 μέτρα πήρε το αργυρό μετάλλιο πίσω από τον υπεραθλητή Ντουπλάντις που κέρδισε το χρυσό με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 6.30.

Ο «Μανόλο» ξεπέρασε για άλλη μία φορά φέτος τα έξι μέτρα και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ανίκητο Μόντο Ντουπλάντις, ο οποίος βελτίωσε εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ με 6,30μ. Νωρίτερα, είχε κάνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 5,95μ. που τον άφησαν προσωρινά τέταρτο, αλλά το τρίτο άλμα του ήταν επιτυχημένο και στη συνέχεια, «καθαρίζοντας» με την πρώτη τα 6μ., εξασφάλισε τη δεύτερη θέση.

Ο Καραλής «μπήκε» στον αγώνα από τα 5.75μ. (την ώρα που ο Ντουπλάντις προτίμησε να ξεκινήσει από τα 5,55μ.) και πέρασε τον πήχη με χαρακτηριστική άνεση. Το ίδιο συνέβη και στα 5,90μ., όμως στα 5,95μ. είχε δύο αποτυχημένες προσπάθειες και είδε τον Αυστραλό Κέρτις Μάρσαλ και τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς να περνούν με τη δεύτερη. Οντας πλέον τέταρτος (αφού είχε περάσει φυσικά και ο Ντουπλάντις με την πρώτη), ο Έλληνας πρωταθλητής βρέθηκε με την… πλάτη στον τοίχο. Είχε μία τελευταία ευκαιρία, αποφάσισε να την πάρει στο ίδιο ύψος και πέρασε, μένοντας «ζωντανός» στο κυνήγι του μεταλλίου. Ελάχιστα λεπτά μετά, απαλλαγμένος από το άγχος της τρίτης προσπάθειας, ο «Μανόλο» ξεπέρασε τα έξι μέτρα και ουσιαστικά «καθάρισε» το μετάλλιο. Μάρσαλ και Κέντρικς δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν αυτό το ύψος, με τον Αυστραλό να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο (όπως και το 2023 στη Βουδαπέστη) με μία αποτυχημένη λιγότερη, και άφησαν Ντουπλάντις και Καραλή να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής προσπάθησε να κοντράρει τον Σουηδό σουπερστάρ, αλλά αυτό ήταν αδύνατον. Έριξε τον πήχη στα 6,10μ., το πέρασε ο «Μόντο». Το σενάριο επαναλήφθηκε στα 6,15μ. και ο Καραλής δοκίμασε το τελευταίο του άλμα στα 6,20μ., ύψος που δεν έχει περάσει κανένας αθλητής στην ιστορία πέραν του Ντουπλάντις. Δεν τα κατάφερε και ολοκλήρωσε τον αγώνα του με 6,00μ. και το ασημένιο μετάλλιο, το παρθενικό της καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Φυσικά, ο τελικός δεν ολοκληρώθηκε εκεί, αφού ο Ντουπλάντις έβαλε την πήχη στα 6,30μ., για να βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει στις 12/8. Στα πρώτα δύο άλματά του βρήκε λίγο τον πήχη και αυτός έπεσε, στην τρίτη όμως του έκανε τη… χάρη και έμεινε στον στυλοβάτη, με τον Σουηδό υπεραθλητή να πετυχαίνει ακόμη ένα εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ.

Τα αποτελέσματα του τελικού στο επί κοντώ ανδρών:

  1. Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) 6,30 μέτρα (Παγκόσμιο ρεκόρ)
  2. Εμμανουήλ Καραλής (ΕΛΛΑΔΑ) 6,00
  3. Κέρτις Μάρσαλ (Αυστραλία) 5,95
  4. Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ) 5,95
  5. Τιμπό Κολέ (Γαλλία) 5,90
  6. Σόντρε Μόγκενς Γκούτορμσεν (Νορβηγία) 5,90
  7. Μένο Φλουν (Ολλανδία) 5,90
  8. Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) 5,75
  9. Σεϊφελντίν Χενέιντα Αμπντεσαλάμ (Κατάρ) 5,75
  10. Μπο Κάντα Λίτα Μπέρε (Γερμανία) 5,75
  11. Ετάν Κορμόν (Γαλλία) 5,55
  • Ερσού Σασμά (Τουρκία) ακυρώθηκε

Ο Μανόλο συνεχίζει να γράφει ιστορία, δεν σταματάει να μετρά επιτυχίες, καταγράφοντας ακόμα μια επίδοση που τον τοποθέτησε στο βάθρο. Αυτό ήταν το έβδομο μετάλλιο του Καραλή σε επίπεδο ανδρών.

Αναλυτικά τα μετάλλια που έχει κατακτήσει ο Καραλής σε επίπεδο ανδρών

  • 2025 – Αργυρό – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Τόκιο
  • 2025 – Αργυρό – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Ναντζίνγκ
  • 2025 – Χρυσό – 5,90 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Άπελντοορν
  • 2024 – Χάλκινο – 5,90 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι
  • 2024 – Αργυρό – 5,87 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ρώμη
  • 2024 – Χάλκινο – 5,85 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη
  • 2023 – Αργυρό – 5,80 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη

ΔιαβάστεΕπίσης