weather symbol
29
ΣΑΒ 16/8/25 | 14:55
US President Donald Trump (R) welcomes Russian President Vladimir Putin, as they meet to negotiate at Joint Base Elmendorf-Richardson in Anchorage, Alaska, USA, 15 August 2025. EPA/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Επιταχύνονται οι εξελίξεις μετά τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν: Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα ο Ζελένσκι, τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ με ηγέτες, συντονίζουν τις κινήσεις τους οι Ευρωπαίοι

Το αναμενόμενο τηλεφώνημα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τον οποίο όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξαρτάται πλέον η εκεχειρία, έγινε κατά την πτήση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ από την Αλάσκα, στην Ουάσιγκτον.

Για «μακρά τηλεφωνική συνομιλία» με τον Ουκρανό ομόλογό του, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λίβιτ.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας με ανάρτησή του έκανε γνωστό με ανάρτησή του ότι θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Στην ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο X, ο Ζελένσκι ανέφερε  ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα για τα “βασικά σημεία” της συνομιλίας που είχε με τον Πούτιν στην Αλάσκα.

“Τη Δευτέρα θα συναντήσω τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουμε για το σύνολο των λεπτομερειών ώστε να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία και τον πόλεμο”, σημείωσε ο Ζελένσκι.

“Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση. Είναι σημαντικό να υπάρξει εμπλοκή των Ευρωπαίων σε κάθε στάδιο προκειμένου να παρασχεθούν αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλευρό των ΗΠΑ”, συνέχισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι μίλησε περίπου μία ώρα τηλεφωνικώς με τον Τραμπ, προτού συμμετάσχουν στη συνομιλία αυτή Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε εξάλλου την επιθυμία του για τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης κορυφής με τον Τραμπ και τον Πούτιν, όπως είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Είναι σημαντικό η δύναμη της Αμερικής να έχει επίδραση στην εξέλιξη της κατάστασης”, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για “θετικά σημάδια που προέρχονται από την αμερικανική πλευρά” για να παρασχεθούν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης με ηγέτες του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Λίβιτ σε δημοσιογράφους στο Air Force One. Ο πρόεδρος αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο στις 2:45 π.μ. το Σάββατο τοπική ώρα (06:45 GMT) και δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σε Ευρωπαίους ηγέτες για να τους ενημερώσει σχετικά με τη συνάντησή του στην Αλάσκα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως έγινε γνωστό από την Γαλλική προεδρία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους σήμερα το πρωί.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία διήρκεσε μια ώρα και σε αυτήν μετείχαν κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι, όπως και ο γενικός γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Πολωία οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησα ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη για να συντονίσου τις κινήσεις τους. Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο καγκελάριος της Γερμανίας αλλά και η Ιταλία με τη Φινλανδία.

«Μετά τη σύνοδο κορυφής, στην οποία ο Τραμπ και ο Πούτιν δεν συμφώνησαν σε πορεία για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν τη δική τους τηλεφωνική διπλωματική συνεδρία για τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τραμπ είπε στον Ζελένσκι και στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι ο Πούτιν δεν θέλει εκεχειρία και προτιμά μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

 «Πολύ καλή συνάντηση»

Νωρίτερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας στον Σον Χάνιτι μετά το πέρας της συνόδου, ανέφερε ότι επίκειται συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Ρώσο ομόλογό του.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι πιθανό να παραστεί και ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, τον τόπο ή άλλες παραμέτρους.

Αναφερόμενος στη σύνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πήγε «εκπληκτικά καλά, δεδομένων των συνθηκών» και τη χαρακτήρισε «πολύ καλή συνάντηση» -την βαθμολόγησε μάλιστα με «10 στα 10», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης την επιθυμία του να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας: «Αν μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα είναι πολύ καλό».

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να υπάρξει συμφωνία», αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά ανέφερε ότι «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος».

«Δεν είναι καθόλου τελειωμένη υπόθεση. Και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει, ο πρόεδρος Ζελένσκι πρέπει να συμφωνήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι πλέον «η ευθύνη ανήκει στον πρόεδρο Ζελένσκι» και ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στη διαδικασία.

Συμβούλεψε μάλιστα τον Ζελένσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να κάνει συμφωνία με τη Ρωσία, καθώς, όπως είπε, «είναι πολύ μεγάλη δύναμη -ενώ η Ουκρανία όχι».

Όσον αφορά το θέμα των δασμών ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί να σκεφτεί την επιβολή τους σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνει «σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Κρεμλίνο: Δεν τίθεται θέμα τριμερούς

Σε διαφορετικό μήκος κύματος όσον αφορά τη πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης εμφαίστηκε η ρωσική πλευρά.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα μιας τριμερούς συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο, τον Αμερικανό και τον Ουκρανό πρόεδρο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ουσακόφ σημείωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει ακόμη πότε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν ξανά μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στην Αλάσκα.

 

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔιαβάστεΕπίσης