weather symbol
25
ΣΑΒ 16/8/25 | 05:01
Τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τράμπ. Οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία και ολιγόλεπτη συνομιλία πάνω στο κόκκινο χαλί πριν από τη σύνοδο. Φωτογραφία από βίντεο, CBS News

Ιστορική σύνοδος στην Αλάσκα: Άρχισε η συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Πούτιν με παρόντες τους συμβούλους τους, πολύ θερμή χειραψία κατά την υποδοχή

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία άρχισε σε στρατιωτική βάση στην Αλάσκα λίγο μετά τις 11.26 τοπική ώρα (22.26 ώρα Ελλάδας).

Οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τους συμβούλους τους, κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον μπροστά από μια επιγραφή σε μπλε φόντο που έγραφε “Αναζητώντας την Ειρήνη”.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκαναν δηλώσεις και δεν δέχτηκαν ερωτήσεις.

Η συνάντηση αυτή είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα γινόταν κατ’ ιδίαν, μεταξύ των δύο προέδρων μόνο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Karoline Leavitt, η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Πούτιν θα είναι τελικά τριμερής. Ο Τραμπ θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Marco Rubio και τον Ειδικό Απεσταλμένο Steve Witkoff.

Στην διευρυμένη διμερή συνάντηση/γεύμα θα συμμετάσχουν επίσης ο Ρούμπιο, ο Γουίτκοφ, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και η επικεφαλής του προσωπικού Σούζι Γουάιλς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον διπλωματικό του σύμβουλο, δήλωσε το Κρεμλίνο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι θα είναι παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, μετέδωσε επίσης το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Αυτή η σύνοδος κορυφής αποτελεί την πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2019.

Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκε ο Αμερικανός ομόλογός του. Οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία και ολιγόλεπτη συνομιλία πάνω στο κόκκινο χαλί πριν από τη σύνοδο.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στην Αλάσκα στις 10:20 τοπική ώρα (21:20 ώρα Ελλάδος) για τη σύνοδο κορυφής υψηλού διακυβεύματος, μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να δει σήμερα μια εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα, όπου ο Τραμπ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής που θα μπορούσε να σφραγίσει την τύχη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας.

Η σύνοδος κορυφής, στα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών, προσφέρει στον Ρώσο ηγέτη μια ηχηρή επιστροφή στη διπλωματική σκηνή, καθώς θα γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά καθώς θα κατεβαίνει από το αεροπλάνο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες, και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του φοβούνται ότι ο Τραμπ μπορεί να ξεπουλήσει την Ουκρανία ουσιαστικά παγώνοντας τη σύγκρουση και αναγνωρίζοντας -έστω και ανεπίσημα- τον ρωσικό έλεγχο στο ένα πέμπτο της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ προσπάθησε να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One, λέγοντας ότι θα αφήσει την Ουκρανία να αποφασίσει για τυχόν εδαφικές ανταλλαγές.

“Δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ για την Ουκρανία, είμαι εδώ για να τους φέρω στο τραπέζι”, δήλωσε.

Ταχεία κατάπαυση του πυρός

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Ντόναλντ Τραμπ ερωηθείς τι θα έκανε την σημερινή συνάντηση επιτυχημένη, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Δεν ξέρω. Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Θέλω ορισμένα πράγματα. Θέλω να δω κατάπαυση του πυρός. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μου λέει τι να κάνω, αλλά προφανώς θα συμμετάσχει στη διαδικασία, όπως και ο Ζελένσκι.

«Αλλά θέλω να δω μια ταχεία κατάπαυση του πυρός. Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα, αλλά δεν θα είμαι ευχαριστημένος αν δεν γίνει σήμερα. Όλοι λένε ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα, αλλά εγώ απλά λέω ότι θέλω να σταματήσει η σφαγή. Είμαι εδώ για να σταματήσω τις δολοφονίες.

Ξέρετε, δεν βάζουμε λεφτά. Βγάζουμε λεφτά. Αγοράζουν τα όπλα μας, τα στέλνουν στο ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ μας στέλνει μεγάλα, όμορφα επιταγή. Αλλά δεν με νοιάζει αυτό… Αυτό που με νοιάζει είναι ότι έχασαν την περασμένη εβδομάδα 7.011 ανθρώπους. Σχεδόν όλοι στρατιώτες».

Για τις τελευταίες επιθέσεις με ρωσικά drones: «Νομίζω ότι προσπαθούν να διαπραγματευτούν. Προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος. Νομίζω ότι στο μυαλό του, αυτό τον βοηθά να κάνει μια καλύτερη συμφωνία. Στην πραγματικότητα, τον βλάπτει.

Αλλά στο μυαλό του, αυτό τον βοηθά να κάνει μια καλύτερη συμφωνία αν μπορούν να συνεχίσουν τις δολοφονίες. Ίσως είναι μέρος του κόσμου, ίσως είναι απλά η φύση του, τα γονίδιά του, η γενετική του. Αλλά νομίζει ότι αυτό τον κάνει, του δίνει δύναμη στις διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι τον βλάπτει. Αλλά θα του μιλήσω γι’ αυτό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν είναι υπό συζήτηση οι εδαφικές ανταλλαγές. «Θα συζητηθούν, αλλά πρέπει να αφήσω την Ουκρανία να πάρει αυτή την απόφαση. Και πιστεύω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Αλλά δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ για λογαριασμό της Ουκρανίας…

Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο πλευρές — Κοιτάξτε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε να καταλάβει όλη την Ουκρανία. Αν δεν ήμουν πρόεδρος, αυτή τη στιγμή θα είχε καταλάβει όλη την Ουκρανία. Και δεν θα το κάνει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να είναι ξεκάθαρος: «Ίσως. Μαζί με την Ευρώπη και άλλες χώρες. Όχι με τη μορφή του ΝΑΤΟ, γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρόκειται να συμβούν. Αλλά ναι, μαζί με την Ευρώπη υπάρχει πιθανότητα».

Και στο βάθος business

Αναφορικά με το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ τηλεφωνικής κλήσης και προσωπικής συνάντησης, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε:

«Δεν υπάρχει διαφορά. Κοίτα, είναι έξυπνος άνθρωπος, το κάνει εδώ και πολύ καιρό, όπως και εγώ. Το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Και να ‘μαστε. Είμαστε πρόεδροι. Αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι κάνω σήμερα. Πίστεψέ με. Οπότε, τα πάμε καλά.

Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Νομίζω, ξέρεις, ότι κάτι θα βγει από αυτό. Παρατηρώ ότι φέρνει πολλούς επιχειρηματίες από τη Ρωσία. Και αυτό είναι καλό, μου αρέσει, γιατί θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις, αλλά δεν κάνουν επιχειρήσεις μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος».

«Πριν από ένα χρόνο ήμασταν νεκροί. Και τώρα έχουμε τη πιο καυτή χώρα. Και θέλει ένα κομμάτι από αυτό. Επειδή η χώρα του δεν είναι καυτή οικονομικά. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο. Και η Κίνα δεν τα πάει καλά οικονομικά. Αλλά όλοι μας — Κοιτάξτε, θέλω όλοι να τα πάνε καλά. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να συζητήσει επιχειρηματικά θέματα με τον Πούτιν σε αυτή τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε:

«Ναι, αν κάνουμε πρόοδο, θα το συζητήσω. Γιατί αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θα ήθελαν. Θα ήθελαν να πάρουν ένα κομμάτι από αυτό που έχω χτίσει σε όρους οικονομίας… Πριν από ένα χρόνο δεν θα τον ενδιέφερε η οικονομία του Μπάιντεν. Αλλά τον ενδιαφέρει η οικονομία του Τραμπ. Περιμένετε να δείτε πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν αυτά τα εργοστάσια.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης