weather symbol
30
ΤΕΤ 10/9/25 | 12:33
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον γιό της. Φωτογραφία από το Instagram, kimberlyguilfoyle

Ακόμη πιο αργά η άφιξη στην Αθήνα της Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Φάνηκε καλά προετοιμασμένη για να αναλάβει την Πρεσβεία των ΗΠΑ όταν απάντησε σε ερωτήσεις γερουσιαστών

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ*, Καθημερινή

Αν δεν προκύψουν κι άλλα πολιτικά ή θεσμικά εμπόδια, η Αμερική θα αποκτήσει πρέσβη στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Δυστυχώς, θα έχουν περάσει εννέα μήνες –διάστημα κατά το οποίο η ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας φλεγόταν, το Ισραήλ και το Ιράν ενεπλάκησαν σε μια 12ήμερη στρατιωτική αντιπαράθεση και ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωνόταν– μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ώστε η επιλογή του προέδρου Τραμπ να αναχωρήσει για την Αθήνα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η άφιξή της καθυστέρησε εκ νέου, εξαιτίας των κομματικών αντιπαραθέσεων στη Γερουσία, που εμπόδισαν την ολοκλήρωση σειράς επικυρώσεων. Ωστόσο, αυτό ουσιαστικά συνιστά κριτική για το παρελθόν. Κοιτώντας στο μέλλον, στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η ανάδειξη του καίριου ρόλου της Ελλάδας σε μια εύφλεκτη περιοχή.

  • Η Γκίλφοϊλ δείχνει έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτόν. Μπορεί να μην προέρχεται από το διπλωματικό σώμα, αλλά διαθέτει πολιτικό ένστικτο, μαθαίνει γρήγορα και έχει ισχυρή προσωπικότητα, χαρακτηριστικά που μπορούν να τη βοηθήσουν να διασφαλίσει την περαιτέρω ενίσχυση μιας ήδη ισχυρής συμμαχίας που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Πέρα από τον ξεχωριστό δεσμό ανάμεσα στην πρώτη δημοκρατία στην Ιστορία και την ισχυρότερη στον πλανήτη σήμερα, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι από γεωπολιτική άποψη πολύ χρήσιμες, όχι μόνο για τις δύο χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου.

Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή στρατηγική σχέση, που έχει αναπτυχθεί υπό διαδοχικές κυβερνήσεις με πολύ διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό και από τις δύο πλευρές.

Η κατάθεση της Γκίλφοϊλ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τον περασμένο μήνα εξελίχθηκε με επιτυχία. Τοποθετήθηκε επαρκώς επί των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της Τουρκίας, καθώς και του τριμερούς σχήματος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ενώ κατέστησε σαφές το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την αυξανόμενη αξία του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο η Κίνα ενέταξε στο παγκόσμιο στρατηγικό της όραμα και στο οποίο επένδυσε αναλόγως, πριν από περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια.

  • Η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων και πρώην εισαγγελέας φάνηκε καλά προετοιμασμένη όταν απάντησε σε ερωτήσεις γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα –των Ρεπουμπλικανών Τζιμ Ρις και Τζον Μπαράσο, καθώς και των Δημοκρατικών Κρις βαν Χόλεν, Κόρι Μπούκερ και Κρις Κουνς–, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την περιοχή και αναγνωρίζουν την ευρύτερη συμβολή της Ελλάδας.

Εδωσε έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στις επενδύσεις, όπως και στις διμερείς αμυντικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει –και πρόκειται να συνεχίσει να το πράττει και στο εγγύς μέλλον– σε αγορές προηγμένου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, και εξίσου σημαντικό, αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επέλεξε να μην τονίσει την αξία του διεθνούς δικαίου, αλλά τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Τραμπ για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε περιφερειακές διαφορές – μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη ή καθοριστική, ανάλογα με τις εξελίξεις.

* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής e-Kathimerini

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης