weather symbol
25
ΠΑΡ 15/8/25 | 08:02
epa12300688 FILE PHOTO: US President Donald Trump speaks during an event marking the 90th anniversary of the Social Security Act, in the Oval Office at the White House, Washington, DC, USA, 14 August 2025. President Trump also delivered remarks on the federal crime crackdown in DC, and his trip to Anchorage to meet with Russian President Vladimir Putin. EPA, WILL OLIVER / POOL

Αισιόδοξος ή υπερφίαλος ο Πρόεδρος Τραμπ; «Ο Πούτιν δεν πρόκειται να παίξει μαζί μου, πιστεύω ότι θέλει συμφωνία» λέει, αλλά δίνει πιθανότητες αποτυχίας 25% για τη συνάντηση στην Αλάσκα – «Σφίγγα» για τα πιθανά ανταλλάγματα

Η πολυαναμενόμενη σημερινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα (σ.σ. αναμένεται να ξεκινήσει στις 22:30, ώρα Ελλάδας) φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αισιόδοξος, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχίας, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση αποτελεί ίσως την «πρώτη και τελευταία ευκαιρία» για αποκλιμάκωση.

Ο ίδιος ο Τραμπ εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθηση ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αλάσκα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ειρήνη στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν δεν πρόκειται να παίξει μαζί μου. Πιστεύω ότι θέλει συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στόχος του είναι να «σωθούν χιλιάδες στρατιώτες την εβδομάδα». Είπε ακόμη, περιαυτολογώντας για μια ακόμη φορά, ότι, αν δεν ήταν ο ίδιος στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ρώσος ομόλογός του «θα ήθελε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία».

Παρά την αισιοδοξία, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχει 25% πιθανότητα η συνάντηση να αποτύχει. «Θα δούμε μέσα στα πρώτα λεπτά αν θα είναι καλή ή κακή. Αν είναι κακή, θα τελειώσει γρήγορα» δήλωσε, ενώ προανήγγειλε σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία, αν δεν συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο.

Το ενδεχόμενο δεύτερης συνάντησης

Ο Τραμπ σημείωσε ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς «η πιο σημαντική θα είναι η δεύτερη συνάντηση», στην οποία θα ήθελε να συμμετάσχουν τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και Ευρωπαίοι ηγέτες. «Αν πάει καλά, θα καλέσω τον Ζελένσκι» ανέφερε, προτείνοντας την Αλάσκα και πάλι ως τόπο διεξαγωγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει αν σκοπεύει να παραχωρήσει στον Ρώσο ηγέτη πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό του πολέμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Η συνάντηση θα γίνει χωρίς την παρουσία του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος από το Λονδίνο επανέλαβε την ανάγκη εγγυήσεων ασφαλείας για τη χώρα του. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται πρόθυμες να δώσουν εγγυήσεις για την Ουκρανία, χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν επίσης ζητήματα εμπορίου και οικονομίας, με τον σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, να δηλώνει πως οι συνομιλίες θα έχουν και «επιχειρηματικό χαρακτήρα».

Η συνάντηση στην Αλάσκα είναι συνολικά η έβδομη μεταξύ των δύο ηγετών και ίσως η πιο καθοριστική. Είτε θα θέσει τα θεμέλια για τον τερματισμό του πολέμου είτε θα οδηγήσει σε νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

ΔιαβάστεΕπίσης