weather symbol
34
ΤΡΙ 22/7/25 | 11:18
FILE PHOTO: Palestinians inspect a destroyed building following an Israeli airstrike in Al Nasr street in Gaza City, northern Gaza Strip. EPA, MOHAMMED SABER

Το κυπριακό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει τα πράγματα: Συνυπέγραψε τη βρετανική δήλωση για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Σύγχυση με τη στάση της Αθήνας

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπέγραψε τη βρετανική πρωτοβουλία-δήλωση για τη Γάζα, μαζί με περίπου 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες, επιλέγοντας να ταχθεί υπέρ μιας δήλωσης ευρείας στήριξης και θεσμικού κύρους, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η δήλωση, αναφέρει, «ενισχύει με συνέπεια και σαφήνεια το μήνυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όλες τις πλευρές και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις δικές μας πρωτοβουλίες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπέγραψε τη βρετανική πρωτοβουλία-δήλωση για τη Γάζα, μαζί με περίπου είκοσι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες, «επιλέγοντας να ταχθεί υπέρ μιας δήλωσης ευρείας στήριξης και θεσμικού κύρους».

Η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει, «καθιστά επιτακτική την ενίσχυση των πολιτικών και διπλωματικών μηνυμάτων της διεθνούς κοινότητας προς όλες τις πλευρές, και η εν λόγω δήλωση εντάσσεται σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια». «Ο χρονισμός της υπογραφής συνδέεται με τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας κρατών που συντάσσονται με το περιεχόμενό της, στοιχείο που ενδυναμώνει τη θεσμική της βαρύτητα και αυξάνει την πιθανότητα ουσιαστικής επίδρασης σε αυτή τη συγκυρία», προσθέτει.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος αξιολογεί συστηματικά τον τρόπο και το χρόνο των παρεμβάσεών της, ώστε να είναι ουσιαστικές, αποτελεσματικές και να στηρίζονται από ευρύ διεθνή συνασπισμό, αναφέρει ότι η επιλογή να υποστηρίξει τη δήλωση «αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στο έδαφος, την ανάγκη να ενισχυθεί η συλλογική επιρροή της διεθνούς κοινότητας και την επιδίωξη συντονισμένης δράσης με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που την υπέγραψαν».

Παράλληλα, σημειώνει, η Κύπρος συντάχθηκε με τα άλλα δύο κράτη του Τρίο Προεδρίας, την Πολωνία και τη Δανία, «επιβεβαιώνοντας την καλή συνεργασία και συνοχή στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

«Η στάση αυτή είναι απόλυτα συνεπής με τη σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις του Ισραήλ και με διαρκή προτεραιότητα στον διάλογο με το Ισραήλ ως φίλη χώρα», προσθέτει.

Το Υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι η δήλωση «ενισχύει με συνέπεια και σαφήνεια το μήνυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όλες τις πλευρές και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις δικές μας πρωτοβουλίες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου».

Η Κύπρος, με θεσμική υπευθυνότητα και ειλικρινή διάλογο με το Ισραήλ, τοποθετείται με σαφήνεια και ευθύτητα, υπηρετώντας ταυτόχρονα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, λέει τέλος το Υπουργείο.

Σύγχυση με τη στάση της Ελλάδας

Είκοσι πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία αναφέρουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα “πρέπει να τερματιστεί τώρα” και ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών που εκπροσωπούν τους συνυπογράφοντες δήλωσαν ότι “τα δεινά των αμάχων στη Γάζα έχουν φτάσει σε νέα βάθη” και καταδίκασαν “τη στάγδην παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τρόφιμα”.

“Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, αναφέρει η δήλωση, την οποία πάντως φαίνεται ότι δεν συνυπέγραψε η Ελλάδα ενώ μέχρι πρότινος δεν ήταν σαφές τι έκανε η Κύπρος.

Η σύγχυση δημιουργήθηκε καθώς στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η κοινή δήλωση είναι από 28 χώρες και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται Ελλάδα και Κύπρος όπως και η Μάλτα, τρεις χώρες που ωστόσο δεν εμφανίζονται στις ανακοινώσεις των άλλων χωρών που συνυπογράφουν την δήλωση.

Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί ότι και στην βρετανική ανακοινωση ενώ αναφέρονται η Ελλάδα, η Κυπρος και η Μάλτα στο επάνω μέρος της, δεν αναφέρονται στο κάτω, όταν επαναλαμβανονται οι χώρες που συνυπογράφουν το κείμενο.

Οι χώρες που υπογράφουν

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εξωτερικών περίπου 20 ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και ο Επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα, την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων.

Οι υπογράφοντες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να υποστηρίξουν μια πολιτική πορεία προς την ειρήνη στην περιοχή.

“Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, ενωνόμαστε με ένα απλό, επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα”, ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση και πρόσθεσαν: “Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή”.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν κατά αλφαβητική σειρά των χωρών με βάση το λατινικό αλβάφητο οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Επίτροπος Ετοιμότητας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Με πληροφορίες μέσω ΚΥΠΕ, euronews

ΔιαβάστεΕπίσης