
ΓΝΩΜΕΣ
08/07/2025 | 06:00
Το κρατικό πορτοφόλι έχει αντικαταστήσει με υπόγεια χρηματοδότηση τούς θεσμούς: Οι κάτοχοι του το χρησιμοποιούν ως εργαλείο για κάθε είδους εξυπηρετήσεις…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ*, Ναυτεμπορική, Αθήνα
Όποιος κρατάει το κρατικό “πορτοφόλι”έχει τη δύναμη να επηρεάσει μια ολόκληρη σειρά σημαντικών αποφάσεων σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο. Αυτή είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στα μάτια των πολιτών από τα σκάνδαλα που βιώνει η χώρα.
Με μία υπόγεια χρηματοδότηση, που έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει τους θεσμούς, οι κάτοχοι του «πορτοφολιού» το χρησιμοποιούν ως εργαλείο διαμεσολάβησης για κάθε είδους εξυπηρετήσεις.
- Αυτό το κρατικό «πορτοφόλι» αναβαθμίζεται μάλιστα όσο πιο απομονωμένοι αισθάνονται οι πολιτικοί και έχουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να κερδίσουν ή να ανακτήσουν χαμένους ψηφοφόρους.
Έρευνα της QED έδειξε όμως ότι το 72% των Ελλήνων δεν πείσθηκε από τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών και υφυπουργών που εμπλέκονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Επτά στους 10 λένε ότι οι παραιτήσεις έγιναν «για λόγους επικοινωνίας, γιατί με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο πρωθυπουργός». Την ίδια γνώμη έχει και το 52% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.
- Καλώς ή κακώς, πολλοί πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός προώθησε τον μετασχηματισμό της κυβερνητικής παράταξης της Ν.Δ. σε μια οργάνωση που διαμορφώθηκε γύρω από την ηγεσία του.
Όμως, αυτή η απόλυτη εξουσία του αρχηγού οδήγησε στο να λειτουργεί η κυβέρνηση και το κόμμα χωρίς αντίβαρα.
- Οι σημαντικές απώλειες στις ευρωεκλογές και η δημοσκοπική εικόνα διαβρώνουν την εικόνα του πανίσχυρου αρχηγού.
- Τα όποια βήματα που ανακοινώνονται για την αντιστροφή της κατάστασης είναι τεχνικά -πιθανώς απαραίτητα- αλλά όχι επαρκή.
Η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη με την κρίση. Δεν πείθει μόνο η αναγωγή στις υπαρκτές παθογένειες του παρελθόντος. Γιατί αυτό ισοδυναμεί με αγνόηση της σοβαρότητας της στιγμής.
Κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Το σοκ θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο η δικαστική έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Μια έρευνα που φαίνεται πλέον ότι επεκτείνεται σε πολλούς φακέλους, με απρόβλεπτες διαστάσεις για το εύρος της διαφθοράς.
- Μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει στην αγορά χρόνου, αλλά δεν είναι το ίδιο με την αγορά χρέους. Η κάθαρση δεν μπορεί να είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά μάλλον η αρχή της. Γιατί η κρίση εμπιστοσύνης μεγαλώνει.
Όλο και περισσότεροι συμφωνούν πλέον ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης έχει τελειώσει.
Είναι επείγον να τεθεί ένα θεμελιώδες ερώτημα:
Ποιος και πώς μπορεί ν’ αλλάξει την κατάσταση. Γιατί η διαφθορά είναι μια ασθένεια του συστήματος που μπορεί να θεραπευτεί μόνο με βαθιές αλλαγές. Με μια νέα μεταπολίτευση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θεσμική δέσμευση και πραγματική δημοκρατική ηγεσία.
* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.