weather symbol
30
ΔΕΥ 28/7/25 | 09:36
FILE PHOTO Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλάει στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία», στο Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα, Τρίτη 17 Ιουνίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά έρχεται, οι τριγμοί και οι συνέπειες: Μια κίνηση που θα παραγάγει συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα επηρεάσει το πολιτικό τοπίο

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ*, Καθημερινή

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Αντώνης Σαμαράς κινείται προς τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος θα εκφράζει πιστά τις πιο συντηρητικές απόψεις του στα κοινωνικά ζητήματα και τις πιο σκληρές θέσεις του στα λεγόμενα εθνικά.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, θα συστρατευθεί με το ιδεολογικό ρεύμα που έχει δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Μένει να φανεί στην πράξη αν, και σε ποιο βαθμό, θα έχει τη στήριξη του κινήματος του Αμερικανού προέδρου και των ομοϊδεατών του, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά.

  • Η εκκολαπτόμενη πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού –απόρροια των ιδεολογικών, αλλά και προσωπικών διαφορών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη– θα έχει ως αποτέλεσμα να χρεωθεί μια δεύτερη μετωπική ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία – όχι απλώς ρητορική, όπως μας είχε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα, αλλά μια κίνηση που θα παραγάγει συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα επηρεάσει το πολιτικό τοπίο.

Παρότι δεν θα έχει τις άμεσες και καθοριστικές επιπτώσεις της πρώτης, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, δυνητικά θα προκαλέσει και αυτή σοβαρούς τριγμούς και θα έχει συνέπειες.

Τριγμοί και συνέπειες

Η εκκολαπτόμενη πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς και θα έχει συνέπειες.

  • Και αυτό διότι στη σημερινή συγκυρία, το ποσοστό που θα εξασφαλίσει στις επόμενες εκλογές το κόμμα του κ. Σαμαρά, ακόμη και αν είναι μικρότερο του επιδιωκόμενου στόχου, μάλλον θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας και θα περιπλέξει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Με απολύτως κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό, η χώρα θα εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας. Ωστόσο, μάλλον θα ισχύσει το συχνά επαναλαμβανόμενο κλισέ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την ικανοποίηση απαιτήσεων που πιθανώς να τεθούν ως προϋπόθεση για έξοδο από το πολιτικό ναρκοπέδιο που θα προκύψει, στην πορεία είναι εφικτή η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

  • Σε ό,τι αφορά το προσωπικό αποτύπωμα του ιδίου του Αντώνη Σαμαρά, το παρελθόν, και μάλιστα το πρόσφατο, δεν γεννά αισιοδοξία. Η πρώτη απόπειρά του, με την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης, μπορεί να ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών και τελικά ο πολιτικός βίος του κόμματος ήταν βραχύς.

Σε παρόμοια κίνηση προέβη το 2015 και ο Γιώργος Παπανδρέου, ιδρύοντας το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο είχε ακόμη χειρότερη κατάληξη. Ούτε αυτό κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως οι προθέσεις του κ. Σαμαρά θα δημιουργήσουν ένα σύνθετο και απρόβλεπτο μετεκλογικό περιβάλλον. Μένει να φανεί αν αυτό θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη ή ως επιταχυντής εξελίξεων.

* Αθανάσιος Έλλις
Διευθυντής e-Kathimerini

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης