
ΑΜΥΝΑ
10/07/2025 | 21:49
Το crash test των ισραηλινών όπλων αεράμυνας και τα ευρωπαϊκά συστήματα: Η εισήγηση πριν την τελική απόφαση για τον ελληνικό «Θόλο» που θα καλύψει την ελληνική επικράτεια
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Spider για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, Barak ως δεύτερη γραμμή άμυνας και David’s Sling σε συνδυασμό με τους Patriot το μακρύ δόρυ της αντιαεροπορικής/ αντιβαλλιστικής ομπρέλας.
Αυτός είναι ο τελικός συνδυασμός που αναλύεται στον φάκελο «Θόλος» κι έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας. Ο ολοκληρωμένος φάκελος προέρχεται από το στρατιωτικό επιτελείο το οποίο πραγματοποίησε την διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς και την επιχειρησιακή αξιολόγηση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας.
- Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός των παραπάνω συστημάτων, οι στρατιωτικοί έχουν εισηγηθεί και την αναβάθμιση των πυραύλων Hawk τα οποία βρίσκονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
- Στον «αστερισμό» της αναβάθμισης εμπλέκονται σταδιακά και οι Patriot οι οποίοι βεβαίως είναι συνδεδεμένοι και με την συμφωνία εκσυγχρονισμού που είχε γίνει με την Σαουδική Αραβία.
Στην διαπραγμάτευση που έχει γίνει με την Ισραηλινή πλευρά περιλαμβάνεται και συγκεκριμένος αριθμός ραντάρ που καλύπτει πλήρως την ελληνική επικράτεια, τα οποία όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος πληροφοριών που φέρνει τα πάνω κάτω στον εντοπισμό και την έγκαιρη προειδοποίηση.
Επιπλέον μέσω της διαπραγμάτευσης είναι εγγράφως καταγεγραμμένο το πλήθος του φόρτου μάχης που δίδεται από την ισραηλινή πλευρά προς στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Οι φόρτοι αυτοί όπως λέγεται δεν είναι απλώς επαρκείς για την αεράμυνα της χώρας αλλά και τις επανατροφοδοτήσεις που ενδεχομένως απαιτηθούν.
Το Spyder
Πρόκειται για το σύστημα- προμετωπίδα του νέου «Θόλου» το οποίο εισηγείται το στρατιωτικό επιτελείο προς την πολιτική ηγεσία.
Το Spyder είναι το πιο ελαφρύ, ευέλικτο κινητό σύστημα αεράμυνας που εξάγεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Καλύπτει 360ο το σημείο που αναπτύσσεται με αποστάσεις από 15 έως και 80 χλμ, ενώ με τους πυραύλους Derby & Python 5 βάλλει με ιδιαίτερη ακρίβεια την εισερχόμενη απειλή.
Στην εισήγηση γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την κινητικότητά του και το χαμηλό κόστος, θεωρούμενο κατάλληλο ως σύστημα πρώτης γραμμής άμυνας στα νησιά και τον Έβρο που υπάρχουν κρίσιμες υποδομές άμυνας και ασφάλειας.
Το Barak MX
Το σύστημα Barak MX είναι αυτό που θεωρείται, όχι μόνο αντιαεροπορικό αλλά και αντιβαλλιστικό καθώς ο ER πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους υψηλών ταχυτήτων σε απόσταση ως τα 150 χλμ.
Μάλιστα για το σύστημα Barak η Αθήνα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για όπλο το οποίο μπορεί ν’ αναπτυχθεί τόσο στην ξηρά, όσο και σε μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού οι οποίες υπό συνθήκες, θα μπορούν να προσφέρουν αεράμυνα περιοχής σε συνδυασμό με τις φρεγάτες FDI. Το Barak μπορεί να βάλλει με τρεις διαφορετικούς πυραύλους, ER, MR & LR.
Η σφεντόνα του Δαυίδ
Μπορεί για τον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ η λεγόμενη Σφεντόνα του Δαυίδ ν’ αποτελεί το μεσαίο σύστημα αεράμυνας, αλλά εφόσον αυτό επιλεγεί για την Ελλάδα θα θεωρείται το μακρύ δόρυ.
Αναχαιτίζει και αποτρέπει επιθέσεις από αεροσκάφη ως πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς σε αποστάσεις μέχρι τα 300 χλμ. Οι πύραυλοί του είναι οι Stunner, καθοδηγούμενοι από αισθητήρα ραντάρ καταφέρνοντας εξουδετερώσεις ακόμη και σε απευθείας πλήγμα.
Οι «μνηστήρες» της Ευρώπης
Μέσα στην εισήγηση του στρατιωτικού επιτελείου πέραν της επιχειρησιακής αξιολόγησης, αναλύονται κι άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τα οικονομικά δεδομένα, καθώς πέραν των Ισραηλινών, ως «μνηστήρες» του ελληνικού «Θόλου» εμφανίζονται και οι Ευρωπαίοι.
Και μάλιστα οι αμυντικοί οίκοι της Γηραιάς Ηπείρου, αναφέρονται στις προτάσεις που έχουν καταθέσει στην ευκαιρία του «ReArm Europe» και στο γεγονός του κτισίματος της ευρωπαϊκής άμυνας.
Το Γαλλο-Ιταλικό SAMP/T και το IRIS-T είναι συστήματα που «ερίζουν» για τα ελληνικά περίπου 3 δισεκατομμύρια που πρόκειται να στοιχήσει ο «Θόλος».
Στο στρατιωτικό επιτελείο έχουν αναλύσει τις τιμές των φόρτων ως και την επαναπιστοποίηση των πυραύλων και όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, το κόστος της Ευρωπαϊκής αγοράς ανεβάζει σημαντικά την τιμή της αγοράς και της χρήσης.
- Σε κάθε περίπτωση τα συστήματα αεράμυνας της Ελλάδας, περιοχής και σημείου πλησιάζουν στην ολοκλήρωση του επιχειρησιακού τους βίου, με ότι σημαίνει αυτό για τις αποφάσεις που αναμένουν τα επιτελεία.
Η τελική απόφαση για τον «Θόλο» όπως γνωρίζουν οι στρατιωτικοί, θα είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την επιχειρησιακή αξιολόγηση και τις στρατηγικές συμμαχίες έναντι μιας ενεργού απειλής.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ
ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ