weather symbol
27
ΠΕΜ 3/7/25 | 03:17
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης "ΥΔΡΑ" έχει καθυστερήσει περισσότερο από 15 χρόνια. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Τίτλοι τέλους στο θρίλερ των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ», το ΚΥΣΕΑ γνέφει θετικά για την αναβάθμιση των τεσσάρων μονάδων κρούσης…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Δεν έχει μείνει ούτε ένας κόκκος άμμου στην κλεψύδρα του χρόνου για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

«Τα ψέματα τέλειωσαν και ήρθε η ώρα να τρέξει το πρόγραμμα μέσης ζωής για τις φρεγάτες που κινούνται στην τρίτη δεκαετία του επιχειρησιακού τους βίου», επισημαίνουν με ιδιαίτερο νόημα πηγές από το πολεμικό ναυτικό, οι οποίες είχαν τονίσει παλαιότερα στην Hellasjournal ότι «δενω μπορεί αυτά τα πλοία να μείνουν στην άκρη και να μην αξιοποιηθούν για τουλάχιστον ακόμη δυο δεκαετίες».

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ΚΥΣΕΑ της Τετάρτης, λένε ότι βασικό θέμα της εξοπλιστικής ατζέντας, πέραν των αναλύσεων που αφορούν την ρευστή κατάσταση με την Λιβύη, την Τουρκία, την Μ. Ανατολή και τις παρεμβάσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ».

Μια αναβάθμιση που έχει καθυστερήσει κάτι περισσότερο από μια δεκαπενταετία και που έχει στοιχίσει στο επιχειρησιακό επίπεδο πολλές βαθμίδες.

Όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» για τον στόλο, το ναυτικό επιτελείο δεν σταμάτησε να πιέζει, να εισηγείται λύσεις, να κάνει κατανοητό ότι τόσο οι φρεγάτες τύπου S, όσο και οι ΜΕΚΟ δεν θα είναι εφικτό να συνεχίσουν τις αποστολές τους αν δεν αποφασιστούν λύσεις ουσίας.

Την Τετάρτη, έστω και με μνημειώδη καθυστέρηση αναμένεται ότι το ΚΥΣΕΑ θα δώσει επιτέλους το πράσινο φως στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων ώστε να προχωρήσει στην άμεση συμβασιοποίηση με την ανάδοχο εταιρεία που θ’ αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων μονάδων του στόλου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές επειδή έβλεπαν το ντόμινο των καθυστερήσεων στο ναυτικό επιτελείο, φρόντισαν να έχουν ολοκληρώσει αρκετές εκ των διαδικασιών που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση, σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ, ώστε να ξεπεραστεί εν μέρη το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Η Hellasjournal είχε γράψει αναφορικά με το πως διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των ΜΕΚΟ μετά την αναβάθμισή τους.

Το 2028 θ’ αποδοθεί για sea trials και επιχειρησιακό έλεγχο η πρώτη ΜΕΚΟ και το 2030 θα επιστρέψει στην Μοίρα φρεγατών η τελευταία εκσυγχρονισμένη μονάδα.

Το 2028 ο στόλος θα έχει ήδη τρείς Belh@rra κι αν όλα τρέξουν στην ώρα τους και δεν υπάρξουν εκ νέου πισωγυρίσματα στην λήψη των αποφάσεων, ενδεχομένως θα υπάρχει και τέταρτη εν ενεργεία FDI σ’ ελληνικά νερά.

Με αυτό το «καλό» σενάριο που βλέπουν ως δόκιμο στο πολεμικό ναυτικό ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» δεν θα γίνει υπό πίεση απαίτησης μονάδων επιφανείας «εδώ και τώρα».

Ο αρχικός προϋπολογισμός για τις τέσσερις ΜΕΚΟ ήταν περίπου 900 εκατομμύρια, ωστόσο το ναυτικό επιτελείο ύστερα από πολυετή έρευνα κατάφερε, δίχως μεσάζοντες όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, να φτάσει το κόστος στα 290 εκατομμυρίων.

Εκσυγχρονισμός step by step…

Δυο θα είναι τα βασικά βήματα για την αναβάθμιση των φρεγατών που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκκινήσει το 2026.

Το πρώτο βήμα αφορά το σύστημα μάχης, το TACTICOS II και τα ηλεκτρονικά του πλοίου. Και το δεύτερο σχετίζεται με τις μηχανολογικές αναβαθμίσεις και παρεμβάσεις των ταλαιπωρημένων μηχανών των ΜΕΚΟ.

Βασικές εργασίες του εκσυγχρονισμού θα γίνουν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας από το πολύπειρο προσωπικό του ναυτικού, ενώ κάποιες άλλες θα πραγματοποιηθούν στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά καθώς εκεί υπάρχει ακόμα προσωπικό με τεχνογνωσία στις ΜΕΚΟ.

Αν και στα ρεπορτάζ μας για τις φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ» έχουμε γράψει τα είδη των αναβαθμίσεων, επαναλαμβάνουμε ότι το ραντάρ NS-110 AESA 4D θεωρείται το βασικό κομμάτι του εκσυγχρονισμού.

280 χλμ εμβέλειας για τον εντοπισμό εναέριων στόχων, 80 χλμ σ’ ότι πλέει στην θάλασσα, με δυνατότητα παρακολούθησης 1000 στόχων,  το ραντάρ αυτό για τις ΜΕΚΟ, είναι αιχμή του δόρατος στο σύγχρονο ναυτικό πεδίο.

Σε όλες τις ΜΕΚΟ ο «Κένταυρος»…

Η επιτυχία μάχης του anti-drone συστήματος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας «Κένταυρος», πρόκειται να το φέρει και στις τέσσερις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ.

Επιπλέον όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η Hellasjournal ο «Κένταυρος» θ’ αποτελέσει μέρος του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου και στις FDI, ενώ από το ναυτικό επιτελείο έχουν κάνει εισηγήσεις και γι’ άλλες μονάδες του στόλου.

Ήδη στην ΕΑΒ κατασκευάζονται τα τμήματα που θα συνθέσουν τους «Κενταύρους» των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ». Το anti-drone σύστημα σε συνδυασμό με τα νέα όπλα των ΜΕΚΟ, όπως οι πύραυλοι ESSM Block II δημιουργούν μια νέα ομπρέλα προστασίας σημείου αλλά σε ικανοποιητική εμβέλεια άνω των 50 χλμ.

Τέλος στο πρόγραμμα των ΜΕΚΟ υπάρχουν και οι «σπασμένες» συμβάσεις, δηλαδή αναβαθμίσεις που θα γίνουν ξεχωριστά από τα δυο βασικά βήματα.

Η πρώτη έχει να κάνει με την αναβάθμιση των συστημάτων εγγύς προστασίας, το Phalanx. Και η δεύτερη με το βαρύ πυροβόλο των 5 ιντσών.

Πληροφορίες θέλουν το ναυτικό επιτελείο να χει συζητήσει για το ενδεχόμενο προσθήκης επιπλέον εγγύς προστασίας μέσω του RAM των 21ενός πυραύλων, μένει αυτό να φανεί!

Στο ΚΥΣΕΑ της Τετάρτης αναμένεται να εγκριθούν κι άλλα προγράμματα που αφορούν τα ελικόπτερα ΝΗ-90 αλλά και την αποστολή ενός C-130 για συντήρηση στην Πορτογαλία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ
ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης