
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/07/2025 | 17:01
Tα πάνω-κάτω στα κονδύλια της ΚΑΠ: Σχέδιο κατάργησης του πυλώνα αγροτικής ανάπτυξης, ενιαίο ταμείο με τη συνοχή-Διαφωνούν αγροτικές ενώσεις
Έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μείζονος αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ
Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ενοποιήσει την παροχή των δύο μεγαλύτερων κονδυλίων του προϋπολογισμού της -τα ταμεία συνοχής και τις γεωργικές επιδοτήσεις- κάτω από ένα ενιαίο κανάλι, σύμφωνα με ένα σχέδιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ που είδε το Euronews.
Κρίσιμο είναι ότι η πρόταση θα καταργήσει τον “δεύτερο πυλώνα” της ΚΑΠ, ο οποίος χρηματοδοτεί επί του παρόντος προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Τα προγράμματα αυτά στηρίζουν αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες, επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων.
“Το νέο πλαίσιο εγγυάται τη συνοχή με την ενσωμάτωση των παρεμβάσεων της ΚΑΠ από την τρέχουσα δομή των δύο ταμείων κάτω από μία ενιαία ομπρέλα. Η ευθυγράμμιση αυτή επιφέρει περαιτέρω ευελιξία και απλούστευση”, αναφέρεται στο έγγραφο που διέρρευσε.
Ενώ οι ενώσεις των αγροτών -πολλές από τις οποίες διαμαρτυρήθηκαν κατά παρόμοιων προτάσεων τον περασμένο Μάιο- είναι πιθανό να αντιταχθούν σθεναρά στην κατάργηση του πυλώνα αγροτικής ανάπτυξης, το πιο μετασχηματιστικό στοιχείο μπορεί να είναι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση της ΚΑΠ και της πολιτικής συνοχής.
Οι φήμες για μια τέτοια κίνηση κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Το σχέδιο περιγράφει έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται προσωρινά “Εθνικές και Περιφερειακές Συμπράξεις”, οι οποίες θα υποστηρίζονται από ένα ενιαίο ταμείο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η προσέγγιση αυτή “θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των πολιτικών που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της πρωτοβουλίας αυτής και, ως εκ τούτου, θα υποστηρίξει την υλοποίησή τους”.
“Με την ένταξη της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε μια ενιαία προσέγγιση προγραμματισμού, τα κράτη – μέλη θα έχουν μια ευρύτερη εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κοινότητες στις αγροτικές περιοχές”, σημειώνεται στο σχέδιο.
Αυτή η διευρυμένη εργαλειοθήκη θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών, την πρόσβαση σε ψηφιακές, υδάτινες και ενεργειακές υπηρεσίες, καθώς και τη στήριξη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανανέωση των γενεών.
Ωστόσο, η πρόταση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση. Η ΚΑΠ και η πολιτική συνοχής εξυπηρετούν θεμελιωδώς διαφορετικούς ρόλους: η πρώτη παρέχει άμεσες επιδοτήσεις στους αγρότες, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων μέσω επενδύσεων.
Πολλοί στον γεωργικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και του Επιτρόπου Γεωργίας Κρίστοφ Χάνσεν, έχουν εκφράσει την επιθυμία να διατηρηθεί η σημερινή δομή δύο πυλώνων και ο αυτόνομος προϋπολογισμός της ΚΑΠ.
Πρόκειται για μια εξελισσόμενη ιστορία.
Mε πληροφορίες από gr.euronews.com