
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/07/2025 | 16:57
Συζήτηση για τον πολύπλοκο κόσμο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain στο συνέδριο του Economist: Η κρυπτογραφημένη πλευρά μιας ψηφιακής οικονομίας
Ο πολύπλοκος κόσμος των κρυπτονομισμάτων και του blockchain που, όπως όλα δείχνουν, κερδίζουν έδαφος στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (fintech) αλλά και οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που τον πλαισιώνουν, συζητήθηκαν σε πάνελ, στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσαν στην Αθήνα, το Economist και η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση με συντονιστή τον John Andrews, σύμβουλο/συντάκτη του «The Economist» μετείχαν οι Jürgen Schaaf, σύμβουλος στο τμήμα υποδομών αγοράς και πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γρηγόρης Δελλάς, επικεφαλής συμμόρφωσης και κινδύνου ομάδας της ECOMMBX και πρόεδρος του ACAMS Cyprus Chapter.
Η έναρξη έγινε με την υπενθύμιση εκ μέρους του συντονιστή ότι «κάποια στιγμή ο Economist αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα τα χαρακτήρισε ”τεχνολογικοαναρχικό project”».
«Δεν μας αρέσει η ιδέα αυτή γιατί επιβεβαιώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας», αντέδρασε ο κ. Schaaf και προσπάθησε να εξηγήσει πώς λειτουργεί ένα κρυπτονόμισμα και σε τι διαφέρει από άλλες επενδύσεις.
«Δεν έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Συνήθως όταν επενδύεις σε κάτι, αυτό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο από το οποίο παίρνεις κάποια απόδοση. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα διαμέρισμα το νοικιάζεις και παίρνεις το νοίκι, αγοράζεις ένα ομόλογο και παίρνεις το επιτόκιο, αν έχεις μετοχές παίρνεις το μέρισμα, οπότε υπάρχει μία ταμειακά ροή. Αυτό δεν συμβαίνει με το bitcoin. Οπότε δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός περιουσιακού στοιχείου».
Η «θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου»
Για να γίνει δε κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται χρήματα στα bitcoins ο κ. Schaaf είπε μεταξύ άλλων: «Όταν αγοράζεις bitcoins πρέπει να ελπίζεις και να πιστέψεις ότι κάποιος άλλος θα σου δώσει στο μέλλον κάποια υψηλότερη τιμή. Αυτή είναι η «θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου». Πιστεύεις ότι θα βρεις κάποιον για να σου δώσει στο μέλλον περισσότερα λεφτά. Θεωρητικά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Αυτός είναι ένας λόγος που εμείς έχουμε απορρίψει το bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο. Κυρίως επειδή δεν συνιστά ένα μέσο για συγκεκριμένη χρήση. Για παράδειγμα, οι πρώτες ύλες δεν παράγουν ταμειακές ροές όμως χρησιμοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Το bitcoin είναι ένα σύστημα πληρωμών αλλά δεν χρησιμοποιείται για νόμιμες πληρωμές. Κατά 80% με 90% το bitcoin χρησιμοποιείται για κερδοσκοπία ή για επενδύσεις. Άρα είναι κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία που δεν έχουν εγγενή αξία».
«Υπάρχουν όμως και τα stablecoins τα οποία», όπως εξήγησε ο κ.Schaaf «λειτουργούν διαφορετικά καθώς είναι σχεδιασμένα να διατηρούν σταθερή αξία σε σχέση με ένα περιουσιακό στοιχείο ή έναν δείκτη αναφοράς, πχ με το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 99% των stablecoins συνδέονται με το δολάριο».
Ο κ. Schaaf εστίασε και στο κομμάτι των κινδύνων που κρύβει ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σε ένα μη ρυθμισμένο περιβάλλον, όταν ουδείς ελέγχει πού πάνε τα χρήματα και πού επενδύονται, υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι. Το κίνητρο είναι να επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Αυτό συνήθως είναι πιο ριψοκίνδυνο και οδηγεί στο εξής: Θέλεις να μετατρέψεις τα κρυπτονομίσματα που έχεις πάρει σε ένα πραγματικό νόμισμα. Χρειάζονται κανονισμοί. Με τα stablecoins υπάρχει μία μεγαλύτερη σταθερότητα αλλά χρειάζονται κανονισμοί. Τέτοιους κανονισμούς τους έχουμε στην ΕΕ ενώ, ώρα, με την ψήφιση του GENIUS Act στις ΗΠΑ, θα προκύψουν κι εκεί αλλαγές στο ρυθμιστικό τοπίο των stablecoins».
Από την πλευρά του ο κ. Δελλάς, κάτοχος και ο ίδιος μικρής ποσότητας bitcoins, όπως παραδέχτηκε, συμφώνησε με τον συνομιλητή του στο ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε όμως το εξής: «Όπως η εξέλιξη δεν μπορεί να σταματήσει, έτσι δεν μπορεί να σταματήσει και η καινοτομία. Όλη αυτή η μόδα με τα κρυπτονομίσματα είναι σαν ένα νέο παιχνίδι που θέλεις να το δοκιμάσεις. Η τιμή ανεβαίνει, κατεβαίνει, μπορεί να είσαι τυχερός μπορεί και άτυχος. Ναι αλλά η καινοτομία έγκειται στην τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται. Είναι κάτι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους. Κι αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στα κρυπτονομίσματα και στα NFT (Non-Fungible Token), στα memecoins». […] «Στην καινοτομία πρέπει να είσαι παρών, πρέπει να την καταλαβαίνεις και πρέπει να την ελέγχεις με κάποιον κανονισμό. Πρέπει ακόμη να καταλαβαίνεις τους κινδύνους και πώς να τους διαχειριστείς».
Στη συζήτηση επισημάνθηκαν και κάποιες διαφορές που εντοπίζονται στον τρόπο αντιμετώπισης των κρυπτονομισμάτων σε ΗΠΑ και ΕΕ, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών. Μία βασική διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι, όπως είπε ο κ. Schaaf ότι «το πνεύμα της κυβέρνησης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πιο κρυπτοθετικό». […] «Στην Ευρώπη έχουμε δει την καινοτομία των stablecoins αλλά λαμβάνουμε υπόψη και τους κινδύνους».
Στο σχόλιο του συντονιστή ότι «παρόλο που πολλά κρυπτονομίσματα έχουν κακή φήμη σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα ενώ έχουμε και απάτες, όπως έγινε με την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, η επιθυμία για κρυπτονομίσματα εξακολουθεί να υπάρχει», ο κ. Δελλάς εξέφρασε την ελπίδα όλα αυτά να αλλάξουν με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό λειτουργίας περί κρυπτονομισμάτων […] «Με τα νέα εργαλεία και τον κανονισμό είναι πλέον πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσεις κρυπτονομίσματα για ξέπλυμα χρήματος», είπε.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο συντονιστής παρατήρησε: «Όταν έχουμε μία φούσκα, κάποια στιγμή αυτή σκάει» για να ρωτήσει: «Στην προκειμένη περίπτωση πότε θα συμβεί αυτό;». Την απάντηση έδωσε ο κ. Schaaf. «Το ενδιαφέρον με τη φούσκα είναι ότι μπορείς να το καταλάβεις αφού σκάσει. Όμως πολλοί άνθρωποι ενώ ξέρουν ότι είναι φούσκα συνεχίζουν να επενδύουν ελπίζοντας ότι θα αποσύρουν τα χρήματά τους πριν αυτή σκάσει». (…)
«Δεν ξέρω αν θα σκάσει η φούσκα, αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν. Πρέπει να τα αγκαλιάσουμε, να κατανοήσουμε τους κινδύνους και να χρησιμοποιήσουμε τους σωστούς κανονισμούς» είπε στο φινάλε της συζήτησης ο κ. Δελλάς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μπάμπης Γιαννακίδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα