
ΓΝΩΜΕΣ
19/07/2025 | 23:40
Στη Νέα Υόρκη είδαμε έναν τεράστιο αγώνα για να κρατηθεί ζωντανό το Κυπριακό! Ας σταθούμε στο ύψος μας! «Χτίζουμε με συναίνεση… Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί», διεμήνυσε ο Γκουτέρες
Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη
Ρωτήσαμε τον Αντόνιο Γκουτέρες το αυτονόητο, «αν αυτή είναι η αρχή για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων», με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). να απαντά ότι «αυτή είναι μια διαδικασία, μια σύνθετη διαδικασία, που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τις δύο πλευρές σε σχέση με τη λύση».
Με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να τονιζει: «Χτίζουμε, βήμα προς βήμα την εμπιστοσύνη και δημιουργούμε τις συνθήκες για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα προς όφελος του κυπριακού λαού και με απόλυτη συναίνεση, αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί».
Φυσικά, «θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευχαριστημένος», τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (όπως ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχετική ερώτηση, λίγο αργότερα).
- Με τον Πρόεδρο (σε ερώτημα για το δικό του μήνυμα προς τους συμπατιώτες μας) να απαντά: «Ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, ξέρουμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και με ένα διεκδικητικό ρεαλισμό θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε το στόχο μας».
Τα επόμενα βήματα έχουν καθοριστεί. Τόσο κατά την διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όσο και μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ το τόνισε: «Δημιουργούμε τις συνθήκες… αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί».
Την ώρα που ο εισβολέας μιλά για δυο κράτη, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών γίνεται «κινέζος», (ξανα)βλέπουμε πλέον ότι το θέμα είναι εκεί, το “τραπέζι” είναι εκεί.
- Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Εϊτε αυτό αφορά τα ΜΟΕ, είτε αφορά την αδιαλλαξία της Τουρκίας, το ερώτημα είναι απλό: «Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η πλευρά μας κάτω από αυτές τις συνθήκες;»
- Ακόμη και όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε επιμελώς να δώσει τα εύσημα στην Κυβέρνηση, αλλά ούτε και απάντησε τι θα έκανε διαφορετικό!
Εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη είδαμε ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Είδαμε όλη μας την αντιπροσωπεία να βγαίνει εξαντλημένη από τις συναντήσεις. Να σημειωθεί ότι μπήκαν στις 10.15 π.μ. και βγήκαν στις 4.30 μ.μ. τοπική ώρα. Τα ΜΜΕ δεν είχαν επαφή καθόλου σε αυτή τη διάρκεια, παρά μόνο μετά τις 5 μ.μ. που έγιναν οι δηλώσεις.
Είδαμε έναν Πρόεδρο να αγωνιά, να προσπαθεί. Με μια Τουρκία που προσπαθεί να «μπει» σφήνα στο παγκόσμιο χάρτη, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, και που ελάχιστα την νοιάζει η Κύπρος, το Κυπριακό έχει ξαναμπεί στη ατζέντα του ΟΗΕ. Και αυτό είναι από μόνο του «είδηση».
- Κάτι μάθαμε τόσα χρόνια που μπαίναμε στην έδρα του ΟΗΕ να ρωτήσουμε για την Κύπρο και νιώθαμε ότι τους “τρώγαμε” την ώρα τους. Την Πέμπτη, δεν το είδαμε αυτό. Την Πέμπτη, η Κύπρος ήταν παρούσα!
Γι’ αυτό, ας αφήσουν κάποιοι τις (πρόωρες) εκλογές, τους λαϊκισμούς, τη λάσπη και τα πείσματα και ας κρατήσουν τι πραγματικά έγινε, με μοναδικό στόχο να σταθούν όλοι δίπλα στην πατρίδα μας και στις (ομολογουμένως τεράστιες) προσπάθειες της κυβέρνησης:
«Χτίζουμε… με απόλυτη συναίνεση… αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη), το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.