weather symbol
29
ΤΡΙ 22/7/25 | 07:27
Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις λάθος αναρτήσεις για την Κύπρο. Πηγή εικόνας μέσω Χ, Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan

Σφοδρή καταδίκη της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα: Έγινε ρεζίλι ο ισλαμιστής “σουλτάνος”, χρησιμοποίησε σε ανάρτηση του φωτογραφία Ελληνοκύπριου αντί για τον τουρκικό στρατό

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ “καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εορτασμό της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής”.

  • Η ενέργεια αυτή, σημειώνεται, “προστίθεται στις συνεχιζόμενες, εδώ και πενήντα ένα χρόνια, παραβιάσεις εις βάρος της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψιν μέσω των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”.

Τονίζει ότι η “Κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στον υπέρτατο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από μια βιώσιμη λύση που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων”.

Έγινε ρεζίλι ο Ερντογάν: Χρησιμοποίησε φωτογραφία Ελληνοκύπριου από την Τουρκανταρσία το 1964 αντί για τον τουρκικό στρατό

Η ανάρτηση που έγινε από τον λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με αφορμή την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο για τη μαύρη “επέτειο” της εισβολής στις 20 Ιουλίου διαγράφηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

  • Όταν έγινε αντιληπτό ότι η πρώτη φωτογραφία που κοινοποιήθηκε με Τούρκους στρατιώτες που συμμετείχαν στην «Ειρηνευτική Επιχείρηση» [σσ. εισβολή] απεικόνιζε τελικά Ελληνοκύπριους κοκκινοσκούφηδες κατά την ένοπλη Τουρκανταρσία το 1964 στον Άγιο Ιλαρίωνα, η ανάρτηση αντικαταστάθηκε αμέσως με μια νέα εικόνα.

Στο μήνυμά του στο Χ για την επέτειο της 20ής Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν μεταβεί στα Κατεχόμενα, ανέφερε:

«Εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά για τη γιορτή(!!!) της ειρήνης και της ελευθερίας της 20ής Ιουλίου του τουρκοκυπριακού “λαού”. Στην 51η επέτειο της “Ειρηνευτικής Επιχείρησης” της Κύπρου -όπως αναφέρει την άνανδρη τουρκική εισβολή-, αποτίω φόρο τιμής στους μάρτυρές μας που έδωσαν τις ζωές τους για τον αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού “λαού” και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους γενναίους μας βετεράνους».

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο collage για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί η ίδια εικόνα. Σε δήλωση του πρακτορείου Anadolu, για τη φωτογραφία που αφορούσε την ΕΟΚΑ, είχε γίνει η εξής διευκρίνιση:

  • «Η Γραμμή Επαλήθευσης [σσ. του Anadolu] έψαξε τη φωτογραφία σε ανοιχτές πηγές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω φωτογραφία απεικονίζει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ μπροστά από το φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα το 1964».

Γίνεται αντιληπτό ότι επρόκειτο και για λάθος του Anadolu, διότι η φωτογραφία ήταν μεν του 1964 αλλά βεβαίως τότε δεν υπήρχε ΕΟΚΑ. Έδειχνε Ελληνοκύπριους κοκκινοσκούφηδες κατά την περίοδο της Τουρκανταρσίας το 1964 στον Άγιο Ιλαρίωνα.

ΔιαβάστεΕπίσης