weather symbol
35
ΣΑΒ 5/7/25 | 15:16
Η γραμμή αναβάθμισης των F-16 σε Viper από τον Σεπτέμβριο θα εισάγει τον τύπο του Advanced, με ότι αυτό σημαίνει για την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος. Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

«Σαραντάρισαν» τα F-16 Viper για την πολεμική αεροπορία, το ορόσημο των 11 αναβαθμισμένων αεροσκαφών για την ΕΑΒ βρίσκεται προ των πυλών…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Ύστερα από την ανεξέλεγκτη διολίσθηση των προηγούμενων ετών στο πρόγραμμα Εθνικής σημασίας για την αναβάθμιση των F-16 Viper, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν.

Η γραμμή παραγωγής,  βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού και οι εργασίες για την αναβάθμιση των αεροσκαφών υλοποιούνται με τέτοιον τρόπο, που πολλά μαρτυρούν ότι το πρόγραμμα των Viper θα ολοκληρωθεί, αν όχι εντός, με ελάχιστη χρονική απόκλιση.

Ήδη το 40ο F-16 Viper ολοκλήρωσε τον σύντομο κύκλο των πτητικών δοκιμών, προ αποδόσεως στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» και εισήλθε στο βαφείο, την στιγμή που τρέχουν παράλληλα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής από την κατασκευάστρια εταιρεία και την ΕΑΒ προς την  πολεμική αεροπορία.

Σύμφωνα με πηγές της Hellasjournal ακολουθεί κατά πόδας το 41ο Viper το οποίο θα παραδοθεί και αυτό εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η πρώτη εκ των τριών απογειώσεων για τις δοκιμές που απαιτεί ο διθέσιος τύπος του F-16 Viper. Και εκεί θα καταγραφούν τυχόν παρατηρήσεις που θα πρέπει να γίνουν για διορθώσεις, έως τις άλλες δυο πτήσεις δοκιμών.

Πάντως οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, θα έλεγε κανείς με περηφάνεια, ότι «εφόσον και το 41ο F-16 Viper αποδοθεί εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, θα εκπληρωθεί το λεγόμενο και milestone των 11 αεροσκαφών το πρώτο 6μηνο του 2025, γεγονός που μαρτυρά και την πλήρη αλλαγή πορείας στο υπόστεγο της ΕΑΒ».

Μπορεί ωστόσο το πρόγραμμα Viper να έχει μπει σε σωστές ράγες, όμως το αεροπορικό επιτελείο διατηρεί «ανοιχτούς λογαριασμούς» μέχρι η νέα «Οχιά» ν’ αποκτήσει την τελικής της μορφή.

Το σύστημα αυτοπροστασίας του 2030…

Πάνω από έναν χρόνο η Hellasjournal είχε ενημερώσει τους αναγνώστες για την έρευνα αγοράς που αφορά το νέο σύστημα αυτοπροστασίας, για το οποίο η Αθήνα δια της επισήμου οδού ζήτησε από τις ΗΠΑ να ενημερωθεί για την διαθεσιμότητα και την τιμή.

Και το θέμα του συστήματος αυτοπροστασίας είναι ένα βασικό κομμάτι που αφορά τα νέα μαχητικά που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου. Αν βεβαίως αυτό συμπεριλαμβανόταν στην αρχική συμφωνία, θα είχε επιτευχθεί διαφορετική τιμή προϊόντος, ενώ τώρα όπως επισημαίνεται, το ποσό εκτοξεύεται με ότι σημαίνει αυτό για τις όποιες αποφάσεις στο μέλλον.

Το γνωστό και πολύπαθο ως πρόγραμμα το ASPIS II που φέρουν τα F-16 Block 52 plus & F-16 Blok 52 Advanced (σ.σ. λίαν συντόμως όλα Viper) του ελληνικού αεροπορικού στόλου έχει εφαρμοστεί και στα Viper. Όμως φαίνεται ότι αγγίζει το επιχειρησιακό του όριο, από την στιγμή όπου η αεροπορία αναζητά ήδη τον αντικαταστάτη.

Στο ψηφιδωτό των ελληνικών Viper ξεχωριστή αξία έχει το προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας που θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις αναδυόμενες απειλές, να σταθεί απέναντι στα εξελιγμένα αντίπαλα οπλικά συστήματα και να διαθέτει όλο το πλέγμα που απαιτεί το δικτυοκεντρικό περιβάλλον, ώστε ν’ αντιμετωπίζονται πολλαπλές απειλές αλλά και άγνωστα όπλα.

Το σύστημα αυτοπροστασίας μπορεί να μην είναι όπλο που εξαπολύει ένα μαχητικό, αλλά αποτελεί την καρδιά επιβίωσης μέσου και ιπταμένου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα, κυρίως για την έκδοση Viper και μάλιστα οι ερευνητές εστιάζουν στο να είναι πλήρως διαλειτουργικό με το AESA ραντάρ που είναι εγκατεστημένο στα έως τώρα 40 νέα F-16 της Σούδας και της Λάρισας.

Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να μείνουμε κι άλλα χρόνια πίσω σ’ αυτή την τεχνολογία, ιδίως όταν απέναντί μας  έχουμε να κάνουμε με μια προηγμένη αμυντική βιομηχανία που είναι ικανή να εφοδιάσει τον τουρκικό εναέριο στόλο με εγχώριο σύστημα αυτοπροστασίας.

Το διπλό ταμπλό της Άγκυρας…

Την ώρα πάντως που τα ελληνικά Viper «40άρισαν», η Τουρκία ακόμη αναζητά χώρο, χρόνο και kit για τα δικά της αναβαθμισμένα αεροσκάφη, πλην των καινούριων που ακόμη δεν έχουν κατασκευαστεί.

Και παράλληλα εξακολουθεί να κινείται σε δυο κατευθύνσεις, διατηρώντας τον δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ με στόχο την επαναεισαγωγή στο πρόγραμμα των F-35, ενώ δεν σταματά τις διαπραγματεύσεις για τα Eurofighter Typhoon και τους πυραύλους Meteor με την Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε εκ νέου στον Ντόναλντ Τραμπ την επιστροφή της Τουρκίας στα stealth μαχητικά 5ης γενιάς, ζητώντας την παραλαβή των 6 αεροσκαφών που ήδη έχει πληρώσει η Άγκυρα, όμως το ανοικτό θέμα των S-400 είναι αυτό που δεν μπορεί η Ουάσιγκτον να το αμελήσει.

Και επειδή η Τουρκία διαβλέπει το έως τώρα απροσπέλαστο τείχος των ΗΠΑ δεν σταματά την διαπραγμάτευση με τα Eurofighter Typhoon, ιδίως μετά το θετικό νεύμα και της Γερμανίας, η οποία αποτελεί μια από τις χώρες που στρώνουν το Ευρωπαϊκό χαλί στην Άγκυρα.

Η ενδεχόμενη συμφωνία για το ευρωπαϊκό αεροσκάφος 4,5 γενιάς αφορά περίπου 40 μαχητικά, 20 καινούργια «Tranche 4» και 20 μεταχειρισμένα «Tranche 1», με εκτιμώμενο κόστος 5 δισ. ευρώ.

Η απόκτηση μαχητικών Typhoon Eurofighter από την γείτονα μοιάζει πιο εφικτός στόχος και με ξεκάθαρο χρονικό προσανατολισμό, αν και αυτή η διαπραγμάτευση θυμίζει τις «μπλόφες» της τουρκικής διπλωματίας μήπως καταφέρει να πείσει για την επιστροφή στα F-35.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ
ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης