
ΑΜΕΡΙΚΗ
14/07/2025 | 18:27
Προθεσμία 50 ημερών θέτει ο θυμωμένος Τραμπ στον Πούτιν για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία: Απειλεί τη Ρωσία με δασμούς 100%- Θα στείλει στο ΝΑΤΟ αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συστοιχίες για το Κίεβο
Ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο ενώπιον του Μαρκ Ρούτε, γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, σχετικά με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «πολύ αυστηρούς δασμούς» στη Ρωσία εάν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία εντός 50 ημερών. Είπε ότι θα υπάρξουν «δευτερεύοντες δασμοί» περίπου 100%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι τα όπλα που θα στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνουν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συστοιχίες.
«Είναι ένα πλήρες σύνολο με τις συστοιχίες», δήλωσε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν θα στείλει συγκεκριμένα πυραύλους Patriot.
«Θα έρθουν κάποιοι πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες ημέρες… μερικές από τις χώρες που έχουν Patriot θα ανταλλάξουν και θα αντικαταστήσουν τους Patriot με αυτούς που έχουν».
Ο θυμός του Τραμπ και οι εσωτερικές πιέσεις
Ο Τραμπ έχει εξελιχθεί σταδιακά σε κατάσταση θυμού με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την παράταση του πολέμου με την Ουκρανία. Έχει επανειλημμένα απειλήσει με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν έχει υλοποιήσει τους στόχους του. Αυτοί οι δασμοί μπορεί να μην είναι η «μεγάλη» ανακοίνωση για τη Ρωσία που αναμενόταν, δεδομένου ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να πλήξει οικονομικά τη Ρωσία, αλλά η ανακοίνωση δασμών και προθεσμίας είναι ισχυρότερη από ό,τι στο παρελθόν για την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε σε συνεννόηση με τον κ. Τράμπ συντονίζει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία για να αμυνθεί από την εισβολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ΝΑΤΟ θα αγοράσει αμερικανικά όπλα και θα τα μεταβιβάσει στο Κίεβο.
Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε μια αξιοσημείωτη στροφή, μιλάει για την επείγουσα ανάγκη να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα και σχολιάζει πόσο γενναία έχουν πολεμήσει οι Ουκρανοί. Για μήνες, αρνούνταν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο και κατηγορούσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι δεν ήθελε να τελειώσει.
- Ο Τραμπ περιγράφει τη συναλλαγή όπλων σε μεγάλο βαθμό ως επιχειρηματική συμφωνία και λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δαπανήσουν τα δικά τους κεφάλαια για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Και το θέτει με πολιτικούς όρους: «Αυτός είναι ένας πόλεμος του Μπάιντεν, αυτός είναι ένας πόλεμος των Δημοκρατικών», είπε, χωρίς να μιλήσει ούτε μία φορά για την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία ή για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο της Γερουσίας μπορεί να του δώσει εξουσίες που ήδη έχει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το χρειαζόμαστε», είπε.
Η απειλή δασμών 100% από τον Πρόεδρο Τραμπ φαίνεται να είναι μια διαφορετική προσέγγιση από το πακέτο κυρώσεων που μια δικομματική ομάδα περισσότερων από 80 γερουσιαστών στο Καπιτώλιο τον προτρέπει να υιοθετήσει. Η πρότασή τους επιδιώκει να στοχεύσει την οικονομία της Ρωσίας με κυρώσεις, αλλά σε πολύ υψηλότερο επίπεδο: 500% για τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και ουράνιο.’
Η Ευρώπη θα αγοράσει όπλα για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρούτε
Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράσουν όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξοπλίσουν την Ουκρανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο εξοπλισμός και τα στρατιωτικά μέσα θα οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «ξανασκεφτεί» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Όπως ανέφερε, η Ουκρανία θα παραλάβει «τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού», συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών.
«Η ταχύτητα είναι κρίσιμη σε αυτή τη φάση», υπογράμμισε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν στις αγορές για λογαριασμό της Ουκρανίας περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.
Οι επαφές του Κέλογκ στο Κίεβο
Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ στο Κίεβο, με τον οποίον συζήτησαν την από κοινού παραγωγή όπλων στην Ουκρανία και την Ευρώπη, τις ανάγκες του στρατού στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
ΕΕ: «Μεγάλη η διορία των 50 ημερών»
Η διορία των 50 ημερών που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία είναι «πολύ μεγάλη» τη στιγμή που «αθώοι πολίτες πεθαίνουν καθημερινά» την Ουκρανία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
«Είναι πολύ θετικό, ο πρόεδρος Τραμπ υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, 50 ημέρες είναι πολύ καιρός, αν δούμε ότι (σ.σ. οι Ρώσοι) σκοτώνουν επίσης αθώους πολίτες καθημερινά», είπε στους δημοσιογράφους η Κάλας.